ACTUEEL

Polderen maakt plaats voor bestuurlijk kickboxen

Polderen maakt plaats voor bestuurlijk kickboxen

Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ betrad tijdens het Skipr99 event op woensdag 15 december de boksring om het zorginkoopbeleid van CZ te verdedigen. In de ring trof hij onder andere bestuursvoorzitter Piet Batenburg van het Catharina-ziekenhuis, bestuurder Ruud Verreussel van het Maasziekenhuis Pantein en algemeen directeur Wilna Wind van de NPCF.

Metafoor

De boksring staat als metafoor voor het verharde klimaat. Consensus en gemeenschappelijkheid lijken verruild voor polarisatie, verharding en juridisering. De zorg lijkt uitgepolderd.

Felle reacties

Ongekend felle reacties vallen zorgverzekeraar CZ bijvoorbeeld ten deel als de verzekeraar medio oktober een lijst publiceert met kwaliteitsscores op het gebied van borstkankerzorg. De ‘Operatie Borstkankerzorg' komt niet uit de lucht vallen. Als Van der Meeren in juli 2009 bij CZ aan de slag gaat, ziet hij hoe het bedrijf worstelt met de rol van regisseur van het zorgproces. Met de introductie van de Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2006 krijgen de zorgverzekeraars een nieuw mandaat.

Creatieve destructie

In plaats van polderen kiest Van der Meeren voor creatieve destructie naar recept van de econoom Schumpeter. "Sommige zaken zijn al zo verschrikkelijk lang verzand en doordrenkt van de onwil tot verandering, dat wij vonden dat we als verzekeraar de knuppel in het hoenderhok moesten gooien. In de zorg heeft veel te lang allerlei non-interventiegedrag gegolden: als je niets vervelends over mij zegt, doe ik dat ook niet over jou. Die consensus van ‘we mogen elkaar niet voor de neus stoten' werkt niet."

Lees meer in Skipr Magazine 01 van januari 2011 en bekijk het gevecht tussen Wim van der Meeren en Ruud Verreussel.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top