ACTUEEL

Schadevergoeding voor patiënt na behandelfout

Schadevergoeding voor patiënt na behandelfout

Rob van Tol uit Edam heeft een voorschot van 10.000 euro op een schadevergoeding ontvangen voor de medische missers die een inmiddels ontslagen orthopeed van het Waterlandziekenhuis in Purmerend heeft gemaakt. Dat heeft de afdeling letselschade van FNV Bondgenoten dinsdag gemeld.

Missers

Van Tol scheurde in 2006 een spier in zijn bovenbeen. Door behandelfouten van orthopedisch chirurg Cees de Bruin moest de Edammer negen operaties ondergaan, kreeg hij een kunstknie en raakte hij arbeidsongeschikt.

Schadevergoeding

FNV Bondgenoten probeert al jaren samen met de gedupeerde patiënt de schade te verhalen. "Na lang getouwtrek is het gelukt een schadevergoeding te krijgen' zegt letselschadebehandelaar Adrie van Kampen van de vakbond. "Bijzonder is dat de verzekeraar van het ziekenhuis de aansprakelijkheid van de fouten heeft erkend"

Volgens Van Kampen is het aantal medische behandelfouten de laatste jaren flink toegenomen. Omdat de fouten vaak moeilijk zijn te bewijzen, leiden die in slechts een op de tien gevallen tot een schadevergoeding. Meestal moet er een rechter aan te pas komen, omdat ziekenhuizen en artsen zelden de aansprakelijkheid erkennen, zegt Van Kampen.

Hoe hoog de uiteindelijke schadevergoeding oploopt, wordt nog onderzocht. Van Kampen: "Het wordt in ieder geval een fiks bedrag, aangezien de patiënt zijn werk als cv-monteur niet meer kan uitvoeren"

Omstreden orthopeed

Het Waterlandziekenhuis ontsloeg de omstreden orthopeed in juli. Een onderzoekscommissie stelde vast dat de arts ernstige fouten had gemaakt en een risico vormde voor de patiënten.

In totaal kwamen bij het ziekenhuis 54 klachten en zestien schadeclaims tegen de orthopeed binnen. Bekend is dat een gedupeerde patiënte eerder al een voorschot van 50.000 euro heeft ontvangen op haar schadeclaim. Zij verloor haar been door verwijtbare fouten van de arts. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

28 december 2010

Iedereen wist het, iedereen deed mee, iedereen is medeplichtig: de collega's van de maatschap, de directie van het ziekenhuis, de Inspectie Gezondheidszorg, de zorgverzekeraars, de Orde van Medisch Specialisten, de wetenschappelijke vereniging van orthopeden.
54 slachtoffers, dat zijn er 54 te veel.
Iedere beoefenaar van de medische zwijgplicht dient fors beboet te worden. Het treffen in de eigen portomonnee brengt deze falende beroepsgroep wellicht tot andere gedachten. Maar hoofdthema's bij medische fouten dienen te zijn: Vertel en Herstel, Registreer en Leer, zie www.sin-nl.org

Kleijn- de Groen

2 januari 2011

Ja Sofie iedereen weet het . Uitspraak van herre Kingma:Ik stond erbij en ik keek erna, terwijl iedereen al 10 jaar wist dat de neuroloog Jansen Steur ziek was dat zei iemand van de orde van medische specialisten in een debat in NIjmegen. Ik stond met mijn oren te klappen dat hij dat zei. Dat die arts ziek is daar kan hij niets aan doen maar dat iedereen zijn fouten verzwijgt dat moet zwaar gestraft worden. Iedereen die het weet. Dus IGZ, de directeur van het ziekenhuis. zijn collega's, zorgverzekeraars enz. maar iedereen ging vrij uit. Iedereen die een opleiding voor arts volgt, krijgt 6 maanden lang ingepropt het verzwijgen van de fouten van hun collega's en van de fouten van je baas moet je helemaal verzwijgen[en dat is ook in het bedrijfsleven enz. zo]Ze krijgen de beste advocaten en soms worden ze ook nog zwaar bewaakt want de burger betaalt er ook aan mee plus dat de burger zijn eigen advocaat moet betalen.Een goede advocaat kun je als burger niet betalen dus je verliest altijd. De rechters hebben neven functies, belangenverstrengeling met het ziekenhuis ,de arts en de advocaat van de arts werkt weer samen met het ziekenhuis dus je wordt als slachtoffer/ nabestaande afgeslacht, gemangeld. Zo wordt het ook genoemd.Ze hebben het monopolie in handen en ze worden ook nog goed betaald en ze worden goed afgedekt. en ze zijn nog zielig ook. Wij hebben een paar kort gedingen meegemaakt en er is er geen een door dat proces gekomen.Slachtoffers/nabestaanden hebben LEVENSLANG.Wat doet de burger?? lees het rapport van IRM van Burhoven Jaspers.

Kleijn- de Groen

2 januari 2011

Wat is een mensen leven waard? 80.000 euro. Wil je langer leven dan moet je zelf bij betalen.

Top