ACTUEEL

Vakbond werkt aan versterking positie alfahulp

Vakbond werkt aan versterking positie alfahulp

Vakbond FNV Bondgenoten werkt aan de oprichting van een werkgeversorganisatie van particulieren met een hulp aan huis. De positie van verzorgenden, alfahulpen, schoonmaaksters en andere kleine dienstverleners moet structureel worden verbeterd. Te beginnen met een fatsoenlijke beloning en sociale bescherming, meldt Trouw.

Mobiliseren werkgevers

Het is nodig om deze groep particuliere werkgevers te mobiliseren, aldus Bondgenoten in Trouw. Zo kan meer druk op de politiek worden uitgeoefend. De bedoeling is dat er een echte markt voor dienstverlening aan huis wordt ontwikkeld. Juist nu de vraag naar deze dienstverleners groeit, komt het erop aan zaken goed te regelen, vindt Martens.

Discriminatie beroepsgroep

Onderzoeksters Leontine Bijleveld en Eva Cremers, die de positie van hulpen aan huis onder de loep hebben genomen, pleiten ook voor een echte markt voor kleine diensten en fiscale aftrek. Ze zijn blij dat deze vrouwen steun krijgen van de vakbond. Zij hekelen de wettelijke regeling 'Dienstverlening aan huis' die kleine dienstverleners uitsluit van allerlei rechten die andere werknemers wel hebben. Denk daarbij aan WW en doorbetaling bij ziekte. Deze wettelijke regeling is discriminerend en in strijd met internationale afspraken, stellen de onderzoeksters.

Gelijke behandeling

De Vereniging Vrouw en Recht Clara Wichmann (VVR) heeft plannen voor een lobby bij de Europese Commissie. Die zou een procedure tegen de Nederlandse staat moeten beginnen wegens overtreding van Europese regels inzake gelijke behandeling en gelijke beloning, aldus Bijleveld. De VVR financiert ook een proefproces van een alfahulp die na een ongeluk plotsklaps zonder inkomen kwam te zitten.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

29 december 2010

de FNV spant het paard achter de wagen door de zorgafhankelijke opdrachtgevers van alfahulpen tot werkgevers te bombarderen. weliswaar zijn alfahulpen vaaks huns ondanks in de rol van ZZP'er terechtgekomen, maar het is effectiever om hen in die rol te steunen, te stimuleren en te organiseren. en bij de financiers (zorgverzekeraars) en de overheid een serieuze lobby te starten om in de tarieven voor thuiszorg door zelfstandigen voldoende ruimte toe te laten voor sociale zekerheid, verzekeringen en pensioen. en de ZZP'ers zelf moeten zich realiseren dat zij hun werk "bruto" moeten verkopen en rekening moeten houden met bedrijfskosten, verzekeringen en belastingen.

laat de FNV er vooral rekening mee houden dat mensen die van thuiszorg afhankelijk zijn, veelal niet in de positie zijn om ook nog de rol van werkgever op zich te nemen. die rol gaat immers veel verder dan het inkopen van een aantal uren zorg.

Top