Finance

Orbis vraagt overheidssteun

Het noodlijdende Orbis Medisch Centrum heeft het ministerie van Volksgezondheid om extra geld gevraagd. “We vragen het ministerie om een steuntje in de rug,” zegt bestuurvoorzitter Cees Sterk in het AD. Volgens hem is Orbis in de jaren 90 door toenmalig minister Borst gevraagd een hypermodern ziekenhuis te bouwen. Twee ziekenhuizen die meededen haakten halverwege af vanwege de onhaalbaarheid van de plannen, Orbis ging door.

Geen sociaal plan

“Het ziekenhuis staat er volgens afspraak, alleen hebben we nu niet meer het geld en de tijd om de besparing op menskracht stap voor stap te laten verlopen. We moeten helaas hard ingrijpen. Geld voor een sociaal plan is er niet”, zegt Sterk in het AD.

Problemen financiering nieuwbouw

De problemen met de nieuwbouw werden in september duidelijk. Toen bleek dat de financiering van 380 miljoen euro niet op orde was. Banken hadden hun handtekening gezet voor 200 miljoen, het restbedrag was nooit goed geregeld. Door de steeds verder oplopende nieuwbouwkosten verloor Orbis het vertrouwen van de banken. Orbis moest dit herstellen door het financiële beheer en beleid weer gezond en transparant te maken. Lukt dit niet, dan dreigen de banken dit najaar de totale geleende som van 370 miljoen euro op te eisen.

Thuiszorg en verpleegtehuizen

Ook bij de thuiszorg en verpleegtehuizen is een miljoenentekort. Vakbond Abvakabo vindt het onbegrijpelijk dat de situatie zo uit de hand is gelopen. ‘Ambitie zonder degelijk toezicht’, noemt vakbondsbestuurder Eric Maas het. De inspectie onderzoekt of de kwaliteit van zorg in gevaar komt. Lees verder in het AD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top