ACTUEEL

Private-equitybedrijf biedt op keten oogklinieken

Private-equitybedrijf biedt op keten oogklinieken

Oogziekenhuis Zonnestraal, een keten van zeven particuliere zelfstandige oogklinieken, wordt overgenomen door een private-equitybedrijf. De drie eigenaren van Zonnestraal praten met de Amsterdamse investeerder NPM Capital over verkoop van een meerderheidsbelang. Dat meldt het FD.

Overname

Algemeen directeur Co van Angelen van Zonnestraal heeft de verkoopplannen bevestigd tegenover het FD. Hij denkt de handtekeningen begin 2011 onder het contract te kunnen zetten. Na de verkoop blijft het management zitten. Of de keten winst maakt, is onduidelijk. Een overnamebedrag is niet genoemd.

Oogziekenhuis Zonnestraal

Oogziekenhuis Zonnestraal is in 2004 opgericht door Peter de Koning (50) en oogarts Oscar Lopes Cardozo (62). In 2009 sloot Van Angelen (61) zich aan. De medische onderneming heeft zeven vestigingen in onder meer Hilversum, Hoogeveen, Lelystad en Emmen. Het personeel bestaat uit 170 medewerkers, onder wie twintig oogartsen. De omzet over 2010 bedraagt bijna 25 miljoen euro. De klinieken verrichten jaarlijks 5500 staaroperaties en vele duizenden andere ingrepen.

Overname middels aandelen

NPM Capital wil uitbreiden in de gezondheidszorg en heeft deze sector als een speerpunt geformuleerd. De aankoop past in de trend dat steeds meer investeerders geld steken in de zorgsector. Zonnestraal nam zelf het initiatief voor de overname middels de verkoop van een aandelenpakket aan NPM. Van Angelen: "Als zelfstandige kliniek hebben we moeite met het op niveau houden van het werkkapitaal. We kunnen pas laat declareren en dat zorgt voor een financieringsprobleem."

Investeerder

NPM is een investeringsvehikel van SHV Holdings van de familie Fentener van Vlissingen die al deelnemingen heeft  in Harting-Bank & EmCart Groep (medische hulpmiddelen), Arts en Zorg (eerstelijns gezondheidscentra) en Optelec Holding (apparatuur voor slechtzienden). Voor NPM Healthcare, een apart bedrijf dat in 2009 werd opgericht, is de overname van Zonnestraal de eerste deelneming. Directeur Diederik de Groot van Embden van NPM Healthcare ziet groeikansen voor de oogklinieken en zijn bedrijf wil daaraan bijdragen, zegt hij in het FD.

Groeiscenario's

De overname van Zonnestraal wordt wel de eerste deelneming van Volgens wil de investeerder zich versterken in de gezondsheidszorg. De directie van Zonnestraal ziet twee groeiscenario's voor de korte termijn: nieuwe vestigingen openen met oogartsen die al in de regio actief zijn, óf expansie door een samenwerkingsverband aan te gaan met algemene ziekenhuizen. Vooral dit laatste zal zich sterk ontwikkelen, verwacht Van Angelen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top