ACTUEEL

Artsen maken online preventietest ziekten

Artsen maken online preventietest ziekten

Mensen kunnen vanaf nu via internet preventietests doen die het risico aangeven op chronische ziekten en veel voorkomende andere aandoeningen. Specialisten van het Haagse Bronovo Ziekenhuis hebben de tests samen met huisartsen ontwikkeld. Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten.

Veelvoorkomende ziekten

De ziekten waarop de tests zijn gebaseerd, zijn de afgelopen vijf jaar geselecteerd op basis van vier criteria. Ze komen veelvuldig voor in Nederland, veroorzaken een grote ziektelast, zijn in een vroeg stadium te herkennen en goed behandelbaar als ze tijdig worden ontdekt.

Twee testen

Er zijn twee testen, bedoeld voor mensen in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. De basistest is gratis, de experttest kost 19,95 euro. Via de basistest krijgt iemand inzicht hoeveel risico hij loopt op hart- en vaatziekten, nierschade en suikerziekte. De experttest laat zien hoe groot het risico is op zes kankersoorten, 22 veel voorkomende behandelbare aandoeningen en de gezondheidsrisico's door verkeerde leefgewoontes.

Ziektelast Nederland

De ziekten en leefgewoontes die in de tests worden gescreend, zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de totale ziektelast en voor 70 procent van de totale sterfte in Nederland. Preventie is niet alleen goed voor beheersing van de ziekten, maar ook van de kosten. "Een euro die vroeg in het ziekteproces wordt besteed, levert een grotere gezondheidswinst op dan wanneer dezelfde euro pas veel later in het ziekteproces wordt besteed" aldus chirurg Arthur Niggebrugge, een van de initiatiefnemers van de tests. Preventie is het meest effectief bij mensen tussen 35 en 70 jaar.

Vroeg behandelen

Bij een aantal ziekten die veel voorkomen, kan de behandeling verbeteren als zij in een vroeg stadium worden ontdekt, bijvoorbeeld huidkanker, nierschade of suikerziekte. Het risico kan worden berekend op basis van de medische voorgeschiedenis, familieachtergronden en levensstijl.

Risico's

Als uit de tests een verhoogd risico op een ziekte blijkt, staan in de uitslag adviezen hoe de risico's te beperken. Voor meer informatie kunnen mensen naar hun huisarts.

De GezondheidsRisicoTest wordt steeds bijgehouden en aangepast door een team van medische deskundigen. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

jurisic

3 januari 2011

Ik wiel tekst doen ????

Jurisic

3 januari 2011

Ik wil graag een test doen

De Groot

4 januari 2011

Test is te vinden op www.gezondheidsrisicotest.nl.
Dit in antwoord op geplaatste reactie van 'Jurisic'.

Top