ACTUEEL

Twintig vuurwerkslachtoffers in Oogziekenhuis

Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tijdens de jaarwisseling zeker twintig vuurwerkslachtoffers binnengekomen, meldde het enige zelfstandige oogziekenhuis in Nederland zaterdagochtend.

Slachtoffers

Van de slachtoffers was de helft omstander. Zaterdagochtend worden in het ziekenhuis al vier slachtoffers geopereerd. In twee gevallen gaat het om kinderen van onder de 13 jaar die geen vuurwerkbril op hadden.

2010

De eerste uren van 2011 waren vergelijkbaar met die van 2010, toen het Rotterdamse oogziekenhuis uiteindelijk 21 vuurwerkslachtoffers behandelde. Ondanks dat de verkoop van vuurwerkbrillen dit jaar sterk is gestegen, lijkt het aantal en de ernst van oogletsels door vuurwerk gelijk te blijven, stelt het instituut vast.

Vuurwerkverbod

De aan het ziekenhuis verbonden oogchirurg Tjeerd de Faber pleit al jaren voor een verbod op consumentenvuurwerk. In elk geval zou iedereen die in de buurt staat van plekken waar vuurwerk wordt afgestoken, een vuurwerkbril moeten dragen, vindt hij.

Vuurwerkbril

"De situatie in Nederland is zo ernstig dat twee jaarwisselingen gelijk staan aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die in Irak hebben gevochten. Een groot aantal slachtoffers had kunnen worden voorkomen als zij een vuurwerkbril hadden gedragen", aldus de oogspecialist.

Letsel

Tijdens de vorige jaarwisseling liepen 347 ogen van in totaal 297 patiënten oogletsel op. Vijfentwintig ogen raakten blind.

De landelijke cijfers over deze jaarwisseling worden in de eerste week van februari bekendgemaakt door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top