ACTUEEL

‘Justitie schrijft tbs-klinieken behandelbeleid voor’

Tbs-klinieken mogen het niet meer zelf uitzoeken als het om behandelen gaat. "Minister Hirsch Ballin wilde zelfs medische dossiers inzien." Dat zegt Jos Poelman, oud-directeur van de Pompestichting in Nijmegen waar hij deze zomer opstapte. in een interview met De Pers.

Bemoeienis

Het komt volgens Poelman voor dat ambtenaren van het ministerie van Justitie artsen binnen tbs-klinieken vertellen welke behandeling ze moeten toepassen of dat een tbs-patiënt wordt teruggeroepen van verlof, omdat een slachtoffer dat wil. Poelman stond zestien jaar aan het hoofd van de Pompekliniek, waar tbs-patiënten worden behandeld.

Onder druk

Poelman zegt in De Pers door het ministerie van Justitie enorm onder druk te zijn gezet om minder open over tbs te zijn. Ook zou hij zijn gestalkt en bedreigd door een ambtenaar . Volgens hem heeft de druk vanuit Den Haag het tbs-beleid gepolitiseerd. "Het is steeds meer om te voorkomen dat de minister of staatssecretaris uitglijdt over een bananenschil."

Voorschrijven pillen

Poelmann vertelt in de krant dat niet lang voor zijn vertrek een arts zijn kamer binnenkwam en vertelde dat het ministerie hem had opgedragen dat hij een tbs-patiënt een bepaald medicijn moest voorschrijven. ‘Anders mocht de man niet op verlof. Die arts zei: dat kan toch niet, ik ben toch de dokter?'

Medisch dossier

De minister van Justitie wil zelf steeds meer informatie over tbs-patiënten, aldus Poelmann, ook al adviseert een onafhankelijke commissie hem over de aangevraagde tbs-verloven. "Hirsch Ballin wilde soms het totale dossier. Daar hadden artsen grote bezwaren tegen. Hij mocht alle verslagen hebben, behalve het medisch dossier. Maar Hirsch Ballin nam daar geen genoegen mee."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top