ACTUEEL

SP stelt Kamervragen over salaris Zuiderwijk

SP stelt Kamervragen over salaris Zuiderwijk

De SP in de Tweede Kamer wil weten hoeveel Claudia Zuiderwijk gaat verdienen als interim-bestuurder in de raad van bestuur van spoorbeheerder ProRail.

Bestuursvoorzitter

Tweede Kamerlid Paulus Jansen (SP) heeft hierover vragen gesteld aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur), liet hij dinsdag weten. Zuiderwijk begint woensdag op haar post en zal per 1 februari de huidige ProRail-topman Bert Klerk vervangen. Hij legt zijn functie wegens gezondheidsredenen neer. Zuiderwijk was tot halverwege 2010 bestuursvoorzitter van de Tergooiziekenhuizen.

Balkenendenorm

De SP'er is bang dat Zuiderwijk meer wil verdienen dan de Balkenendenorm (176.000 euro per jaar). Volgens hem was Zuiderwijk in oktober in beeld als nieuwe directeur voor het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam, maar haakte ze af omdat haar salaris onder die norm moest blijven.

188.000 euro

Volgens ProRail gaat Zuiderwijk 188.000 euro verdienen en blijft ze daarmee binnen de marge voor ProRail, die toenmalig minister van Verkeer Camiel Eurlings vorig jaar september in een brief aan de Tweede Kamer aangaf.

Opheldering

Jansen wil nog deze week opheldering van de minister. Hij wijst in zijn vragen ook op het gegeven dat Zuiderwijk eerder directeur was van de Tergooiziekenhuizen in het Gooi. Volgens hem verdiende ze toen 270.000 euro per jaar. "Ze vertrok daar medio 2009 na een vastgelopen fusieproces, waardoor de ziekenhuizen over 2010 naar schatting 7 miljoen euro verlies zullen lijden", aldus Jansen.

'Onacceptabel salaris'

Zuiderwijk is lid van de raad van commissarissen van ProRail. Jansen: "Wat ons betreft is het onacceptabel als Zuiderwijk nu bij ProRail meer dan de minister-president gaat verdienen. Mocht de minister dat wel acceptabel vinden, dan vragen wij daarover een debat aan direct na het kerstreces." Volgende week eindigt dat reces.

ProRail verwacht binnen enkele maanden een definitieve opvolger van Klerk te hebben. Daarna gaat Zuiderwijk terug naar de raad van commissarissen. Ze is niet in de markt als definitieve opvolger. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top