ACTUEEL

Tbs voor dubbele poging tot doodslag bewoner ’s Heeren Loo

Tbs voor dubbele poging tot doodslag bewoner ’s Heeren Loo

De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag een 38-jarige man uit Wieringerwerf wegens dubbele poging tot doodslag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De man werd wegens ontoerekeningsvatbaarheid ontslagen van rechtsvervolging.

Messteken

De man is bewoner van ‘s Heeren Loo, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij probeerde op 7 april in de instelling in Wieringerwerf twee mensen dood te steken. Psychologisch en psychiatrisch onderzoek heeft uitgewezen dat hij ontoerekeningsvatbaar was. Hij is autistisch en licht zwakzinnig.

Strafeis

Tegen de man was twee weken geleden ook ontslag van rechtsvervolging en tbs met dwangverpleging geëist, maar dan wegens dubbele poging tot moord. De rechtbank sprak de man echter vrij van de voorbedachten rade. Hij was in zo'n heftige gemoedstoestand dat hij niet kon nadenken over de betekenis en de gevolgen van zijn daden.

Drama

De man raakte op 7 april vorig jaar na een gesprek over zijn financiën zo over zijn toeren dat hij naar het huis van een medebewoner liep en daar met een mes op diens moeder begon in te steken. Zij liep steek- en snijwonden op in onder meer haar gezicht, hals en handen. Een 51-jarige begeleidster die tussenbeide kwam en hem het wapen ontfutselde, raakte zwaargewond toen de man even later terugkeerde met een ander mes. Hij stak haar veertien keer, onder meer in haar borst en nek. Ook werd haar pink bijna afgesneden.

Gedwongen opname

De deskundigen die de man hebben onderzocht, stelden in hun rapportages dat de man geestelijk werd ‘overvraagd'. Zij opperden zowel het opleggen van tbs als gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van een jaar. Daarna zou hij onder voorwaarden kunnen terugkeren in een beschermde woonomgeving.

De rechtbank vindt dit laatste echter te riskant wegens het gevaar van herhaling. Met de man ging het steeds minder goed sinds hij gedwongen moest verhuizen omdat zijn moeder werd opgenomen in een verzorgingstehuis.

Schadevergoeding

Hij moet van de rechtbank ook nog 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de 51-jarige begeleidster die hij verwondde. ‘s Heeren Loo stelde zich eerder al aansprakelijk voor de schade die het andere slachtoffer leed.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top