ACTUEEL

'Hormoon voorspelt posttraumatische stress'

Militairen bij wie, voordat ze op missie gaan, veel zogenoemde stresshormoonreceptoren worden vastgesteld, hebben na hun missie meer kans op posttraumatische stress. Dat concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg in een studie die dinsdag is gepresenteerd.

American Journal of Psychiatry

De conclusies zijn ook gepubliceerd in het januarinummer van het Amerikaans wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Psychiatry.

De wetenschappers onderzochten ruim 450 militairen die tussen 2005 en 2008 vier maanden zijn uitgezonden naar Afghanistan. Na afloop bleken 34 van hen symptomen van posttraumatische stress te hebben.

Stresshormoonreceptoren

Nader onderzoek wees uit dat de militairen die voor de missie in hun witte bloedcellen veel stresshormoonreceptoren hadden, na afloop van hun verblijf in Afhanistan 7,5 keer vaker last hadden van posttraumatische stress dan de anderen. Na zes maanden hadden ze nog steeds een verhoogde concentratie stresshormoonreceptoren.

Beter begeleiden

Er is nog veel onduidelijk over de vraag hoe een posttraumatische stressstoornis (ptss) ontstaat. De onderzoekers hopen dat hun onderzoek bijdraagt aan eerdere herkenning van de aandoening, zodat de patiënten beter kunnen worden begeleid. Ook kan de studie misschien helpen bij het vinden van een instrument dat militairen vóór uitzending screent.

PTSS

Ongeveer 3 tot 5 procent van soldaten die op een buitenlandse missie zijn geweest, ontwikkelt na afloop ptss. De gevolgen kunnen ernstig zijn. De patiënten kunnen agressief en opvliegend door het leven gaan. Vaak lopen ze verhoogde kans op scheiding, werkloosheid en verslaving. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top