ACTUEEL

GGD Nijmegen krijgt veel vragen over Mexicaanse griep

GGD Nijmegen krijgt veel vragen over Mexicaanse griep

De GGD Regio Nijmegen kreeg woensdagochtend veel telefoontjes van verontruste ouders over de Mexicaanse griep, aldus de gezondheidsdienst woensdag. In de regio overleden in december twee kinderen van respectievelijk 4 en 11 jaar aan het griepvirus.

"Ouders willen weten of hun kind gevaccineerd kan worden. Het beleid is om dat niet te doen, maar wij verwijzen mensen door naar hun huisarts", zegt een woordvoerster. Andere mensen willen weten wat zij met hun zieke kind moeten doen. De GGD adviseert bij ernstige griepverschijnselen als kortademigheid en snelle verslechtering de huisarts in te schakelen.

Overleden kinderen

De twee overleden kinderen werden in december niet doorverwezen toen zij zich 's avonds ziek op een huisartenpost in Nijmegen meldden, aldus Herman Verblackt van de post. Beide kinderen overleden de dag na dat bezoek. "Wij hebben beide gevallen bij de Inspectie voor de Volksgezondheid gemeld en gaan na wat er is gebeurd. De symptomen van de Mexicaanse Griep lijken veel op die van de gewone griep", aldus Verblackt.

'Geen comeback'

Oerigens zijn er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen aanwijzingen dat de Mexicaanse griep aan een 'comeback' bezig is. Het virus heeft in Nederland, voor zover bekend, in totaal 65 mensen het leven gekost.

Pandemie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO was de pandemie in augustus van vorig jaar voorbij. Maar het virus is, ook in Nederland, nooit weggeweest. Mensen die jaarlijks de griepprik krijgen, worden daarom nu standaard ingeënt tegen de Mexicaanse griep. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

6 januari 2011

Wat zegt dat 65 patienten overleden aan mexicaanse griep? Hoeveel overlijden er jaarlijks aan de "andere" types van griep?

Top