ACTUEEL

Ergernis over verbod nachtvluchten traumaheli

Ergernis over verbod nachtvluchten traumaheli

De ANWB is boos op staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) omdat die nachtvluchten met traumaheli's verbiedt vanaf de daken van het Medisch Centrum Groningen en het VU Medisch Centrum in Amsterdam. ANWB-directeur Guido van Woerkom heeft vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf bevestigd.

'Te veel risico's'

Atsma vindt dat dat er te veel risico's zijn bij de nachtelijke hulpvluchten. Hij spreekt over 'een vermijdbaar risic". Van Woerkom noemt het besluit van Atsma "onbegrijpelijk en onbehoorlij".

Inspanningen

De ANWB en de ziekenhuizen zijn al jaren bezig geweest om de nachtvluchten te organiseren. Van Woerkom noemt het vreemd dat het ministerie van Volksgezondheid de vluchten toejuicht en het ministerie van Atsma geen vergunning wil geven voor die traumavluchten.

Brief aan Kamer

Vrijdag stuurt de ANWB een brief over de nachtvluchten naar de Tweede Kamer. De brief is mede ondertekend door Jean Savelkoul, vicevoorzitter van de raad van bestuur van het VU Medisch Centrum.

Landelijk dekkend netwerk

Na de Volendam-brand is de discussie over de nachtvluchten op gang gekomen. Het ministerie van Volksgezondheid wilde toen een landelijk dekkend netwerk. Met de helivluchten vanaf ziekenhuizen in Nijmegen en Rotterdam zijn geen problemen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Lucien Engelen

7 januari 2011


In Nijmegen hebben we in opdracht van de Minister van Vlksgezondheid een pilot gedaan die antwoord moest geven op de vraag of Nachtvliegen met een Traumaheli kón én veilig was. Dat bleek zo te zijn. Lees in dit rapport wat is opgesteld mét en namens de 3 andere helicentra (Rotterdam, Amsterdam en Groningen) de achtergronden en onderbouwing hiervan.

http://www.azo.nl/documents/RapportageNachtpilot_000.pdf

Lucien Engelen
Hoofd Acute Zorgregio Oost
waar de Nijmeegse Traumaheli Lifeliner 3, die al vanaf 1 november 2006 !!! ook 's-nachts vliegt, onderdeel van uit maakt.

Top