ACTUEEL

Apothekers waarschuwen tegen koop Tamiflu

Apothekers waarschuwen tegen koop Tamiflu

De apothekersorganisatie KNMP waarschuwt mensen om geen antivirale middelen zoals Tamiflu te kopen via internetapothekers. De organisatie heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Slechte kwaliteit

De apothekers raden mensen ook af uit angst voor de Mexicaanse griep bij voorbaat al virusremmers te gebruiken, zoals Tamiflu. De medicijnen die via internet verkrijgbaar zijn, kunnen van slechte kwaliteit zijn, zeggen ze. Bovendien zijn de middelen vaak peperduur.

Preventie

Als mensen massaal preventief de antivirale middelen gebruiken, kan het griepvirus resistent worden. Bovendien biedt het preventief alleen een beschermende werking als mensen het tijdens het hele griepseizoen slikken.

Als mensen eenmaal griep hebben, is het evenmin zinvol te gebruiken, zeggen de apothekers. Het zou de ziekteduur maar een klein beetje verkorten.

Griepprik

Mensen met een verhoogd risico op complicaties hebben in het najaar de kans gehad bij de huisarts gratis een griepprik te halen. Deze prik beschermt ook tegen de Mexicaanse griep. Bijvoorbeeld ouderen en hart- en longpatiënten komen ervoor in aanmerking.

Hygiëne

De apothekersorganisatie raadt mensen aan om vaak hun handen te wassen met water en zeep om besmetting te voorkomen. Daarbij helpt het om de neus te snuiten met weggooizakdoekjes en neus, ogen en mond zo min mogelijk aan te raken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top