ACTUEEL

Nieuw techniek borstkankeropsporing landelijk in gebruik

Minister Klink geeft donderdag bij het RIVM in Bilthoven het startsein voor een nieuw landelijk systeem voor het maken van digitale borstfoto's. Ieder jaar worden er van zo'n 900.000 vrouwen borstfoto's gemaakt binnen het landelijk bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Door de digitale fotografie kan borstkanker eerder worden opgespoord, aldus het RIVM.

Voordelen digitalisering

Voor de zomer zal de helft van alle apparatuur waarmee de borstfoto's worden gemaakt, digitaal zijn. Door de digitalisering verbetert de kwaliteit van de foto's. Hierdoor kunnen afwijkingen sneller worden gesignaleerd.

Eerder stadium

Vrouwen die aan het onderzoek meedoen merken in eerste instantie geen verschil. De manier waarop de foto's worden genomen blijft hetzelfde. Echter, het RIVM verwacht borstkanker in een eerder stadium te ontdekken met deze techniek. Bijkomend voordeel van het nieuwe systeem is dat alle informatie voortaan digitaal beschikbaar is. Verandert iemand van ziekenhuis of specialist, dan hoeven er niet opnieuw foto's te worden gemaakt.

Vroegtijdig opsporen

Jaarlijks krijgen een miljoen vrouwen tussen 50 en 75 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek is bedoeld om vroegtijdig te ontdekken of iemand borstkanker heeft. Dankzij dit bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks 750 vrouwen minder aan borstkanker. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top