ACTUEEL

Zorgverleners Viva protesteren bij gemeenteraad

Zorgverleners Viva protesteren bij gemeenteraad

Zorgverleners van Viva Zorggroep trekken donderdagavond naar de gemeenteraad van Velsen om te protesteren. Ook ouderenbonden zijn uitgenodigd, meldt het Haarlems Dagblad. De actievoerders zijn boos omdat de gemeente geen extra geld over heeft voor gespecialiseerde huishoudelijke verzorging.

Verlies

De getroffen groep bestaat uit dementerenden en mensen met complexe problemen zoals verslavingen en psychische aandoeningen. Viva Zorggroep maakte onlangs bekend dat ze de zorg voor deze groep teruggeeft aan de gemeente, omdat ze hier verlies mee draait. Viva Zorggroep zegt twee jaar lang gesprekken te hebben gevoerd met de gemeenten, die vanuit de Wmo thuiszorg inkopen. "We boden in feite een hogere kwaliteit, waar de gemeentes geen geld voor over hadden", aldus Ron Dekker, clustermanager huishoudelijke zorg van Viva Zorggroep.

Gedupeerden

Het wegsnijden van de gespecialiseerde huishoudelijke verzorging dupeert zo'n tweehonderd mensen, zegt  Ursula van der Plas, woordvoerster van de actievoerders van de Viva Zorggroep. Zij krijgen nu bijvoorbeeld zes uur in de week zorg, maar dat worden er drie. "Daardoor hebben wij geen tijd meer voor een praatje en andere hulp. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, omdat deze groep patiënten agressief uit de hoek kan komen", aldus Van der Plas in het Haarlems Dagblad.

Bezuinigingsmaatregel

De bezuinigingsmaatregel van Viva Zorggroep raakt ook zo'n 1400 parttime medewerksters die er in loon op achteruit gaan. Zij worden lager ingeschaald en leveren dientengevolge salaris in. Of ze behouden hun huidige salaris, maar krijgen er dan meer huishoudelijke taken bij en moet op flexibele uren werken. Deze optie is alleen mogelijk indien er genoeg werk is.

Viva Zorggroep verleent thuiszorg aan 7000 klanten in de wijde regio van Castricum tot en met Haarlem.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hofland

14 januari 2011

IK ben (was ??) GHVer van Heemskerk. Ik ben het met de medewerkers helemaal eens.
We moeten dit niet ongemerkt laten gebeuren.
Het mag ook niet gaan gebeuren!!
Nu worden we door de viva gebruikt als speelbal tussen Gemeentes, cliënten en de viva.
We zijn hier boven het kanaal ook druk met actie voeren.
Voor ons allemaal, maar ook voor het gewone HV succes.
Thea.

Top