ACTUEEL

Studenten geneeskunde willen compassie terug

Medisch studenten van verschillende opleidingen zijn een beweging gestart die compassie terug in de zorg wil brengen. Compassion for Care wil zowel binnen de opleiding als op de werkvloer een omslag bewerkstellingen.

Omslag

Volgens de initiatiefnemers beginnen studenten in opleiding voor medische beroepen vaak vol passie aan hun studie. Gedurende het studietraject raken velen die passie kwijt. Patiënten worden gevallen en nummers. Tijdens de coschappen raakt een op de drie studenten gedesillusioneerd. Twintig procent van de arts-assistenten toont tekenen van burnout. Veertig procent van alle artsen lijdt aan chronische vermoeidheid. "Opleiding en werk gaan al lang niet meer over het helpen van mensen", licht Anne Spanjaart, studente Geneeskunde aan de VU, de campagne toe. "Het gaat over competitie en strijd der ego's. Dit resulteert in grote aantallen overwerkte, verslaafde en depressieve artsen. Wij denken dat compassie als intrinsieke drijfveer hierin een omslag teweeg kan brengen."

Handvest

De beweging wordt inmiddels gesteund door UMC St Radboud Reshape & Innovation Center. Op 26 februari organiseren UMC St Radboud Reshape & Innovation Center en de Nederlandse tak van de internationale medische studentenfederatie IFMSA-NL in Nijmegen de startconferentie Compassion for Care. De conferentie wil studenten aan medische opleidingen samenbrengen met visionairs uit de gezondheidszorg. Samen zullen zij een handvest opstellen waarin ze toelichten hoe compassie en patiëntenparticipatie verder vorm gegeven kunnen worden. Het handvest wordt uiteindelijk gepresenteerd tijdens TEDxMaastricht op 4 april.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

TBdRTYqFvsmF

7 maart 2012

dat klopt, NWO wil ook data open acces maken, maar dat is weer een heel ander verhaal, en dat ligt bij veel onrrdzoekees ook een stuk gevoeliger. En dat is begrijpelijk als jij een hele berg medische gegevens verzamelt uit een populatie-studie wil je het liefst zelf alles publiceren wat eruit te halen valt, en wil je niet dat anderen er met je data vandoor gaan voordat je dat gedaan hebt. Hoe NWO dat gaat oplossen weet ik niet.

NtRqDiosPTe

12 maart 2012

jjnR9i <a href="http://ctsyofmvexos.com/">ctsyofmvexos</a>

Top