ACTUEEL

Minstens helft ziekenhuizen in financiële nood

Meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen is financieel ongezond. Mede door de kredietcrisis kunnen zij niet investeren en moeten nieuwbouwplannen voor langere tijd in de ijskast. De Nederlandse Zorgautoriteit noemt de situatie zorgelijk. Dit meldt het AD zaterdag.

Rapport

De geldnood blijkt uit een analyse van Prismant, een kennis- en expertisecentrum voor de zorg. Skipr kwam eind februari al met de conclusies uit dit rapport. De financiële kloof tussen goed en slecht presterende ziekenhuizen wordt steeds groter. En de  middengroep mist steeds vaker de aansluiting bij de goede ziekenhuizen.

Aansluiting

De middengroep die tot 2006 nog bestond, mist de aansluiting bij de  beter presterende ziekenhuizen. Het verschil wordt ook steeds groter. Het aandeel financieel ongezonde ziekenhuizen is volgens Prismant sterk toegenomen tot boven de 50 procent in 2007. Het aandeel financieel gezonde ziekenhuizen stabiliseert rond de veertig procent en de middengroep verdwijnt nagenoeg.
Als mogelijke oorzaak van de groeiende tweedeling wijst Prismant de introductie van het DBC-systeem aan. Dit zet de liquiditeitspositie sterk onder druk. Daarbij wordt de toch al zwakke vermogenspositie van ziekenhuizen verder aangetast.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top