ACTUEEL

Sanquin start bewustwordingscampagne over bloed

Bij veel Nederlanders bestaan misverstanden over bloed en het geven van bloed, Zo denkt een kwart van de Nederlanders dat kunstbloed bestaat als alternatief voor echt bloed bij bloedtransfusies. Stichting Sanquin Bloedvoorziening gelooft dat mensen met juiste kennis over het bloeddonorschap eerder bereid zijn om donor te worden. De bloedbank start daarom maandag een bewustwordingscampagne om het donorbestand op peil te houden.

Mythes ontkracht

Mythes

Sanquin constateert veel onbegrip onder Nederlanders over het geven van bloed. Een derde van de respondenten denkt bijvoorbeeld ten onrechte dat er niet voldoende bloed beschikbaar is bij een ramp. Dit is een van de uitkomsten van een representatief onderzoek onder 1189 Nederlanders dat bloedvoorzieningsorganisatie Sanquin heeft laten uitvoeren.

Donorschap

Van de respondenten zei 45 procent bereid te zijn om bloed te doneren. Volgens Sanquin is in werkelijkheid 2,5 procent van de Nederlanders bloeddonor. Redenen die mensen aanvoerden om geen donor te worden is angst voor bloed en naalden, tijdgebrek en vermeende medische ongeschiktheid. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top