ACTUEEL

Specialisten VUmc en AMC aan de slag in de Caraïben

Specialisten VUmc en AMC aan de slag in de Caraïben

Artsen van VUmc en AMC zullen de komende vijf jaren de gezondheidszorg op Bonaire helpen ontwikkelen. Daartoe hebben beide umc's een samenwerkingsovereenkomst getekend met Fundashon Mariadal, de overkoepelende zorgorganisatie op Bonaire.

Bonaire

Het Fundashon Mariadal is met tweehonderd medewerkers een van de grootste organisaties op Bonaire, een eiland met ruim 15.000 inwoners.

Zorgverzekeringswet

Dat de specialisten van VUmc en AMC naar Bonaire afreizen, heeft te maken met de status van Nederlandse gemeente, die Bonaire, St. Eustatius en Saba (de BES-eilanden) sinds 1 januari hebben. Daardoor geldt voor de inwoners de Nederlandse zorgverzekeringswet. Het gehele project wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. De gezondheidszorg op de BES-eilanden is nog niet ver ontwikkeld. Patiënten moeten daarom vaak uitwijken naar omringende landen Curaçao of Sint Maarten.  

Taken

De specialisten van VUmc en AMC gaan de ziekenhuiszorg voor de 20.000 inwoners van de BES-eilanden op zich nemen. De eerste twee specialisten zijn inmiddels gedetacheerd in Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire. Het gaat om anesthesioloog Hans Huitink en internist Roos Perenboom, beiden van VUmc. Vanuit het AMC zullen chirurg Manon Cromheecke en anesthesioloog Jan Frassdorf snel volgen. In de komende maanden wordt het team uitgebreid met een nefroloog, een kinderarts, een gynaecoloog, psychiater en een klinisch verloskundige. Specialisten blijven steeds voor een periode van drie tot zes maanden.

Bijscholing

Daarnaast zal de Amstel Academie van VUmc bijscholingscursussen gaan verzorgen, onder meer voor de radiologisch laboranten en verpleegkundigen. Met de hulp van ROC ASA zullen de doktersassistentes worden bijgeschoold. Voor het personeel gaat ook een management development programma van start.

Studenten

Studenten zullen vanaf de zomer hun praktijkstage in Fundashon Mariadal kunnen lopen en verwacht wordt dat er in de toekomst ook plaats is voor een keuze-coschap. "Wij willen een bijdrage leveren aan de opbouw van de nieuwe Nederlandse gemeentes Bonaire, St. Eustatius en Saba", stellen Misa Džoljic en Jean Savelkoul, respectievelijk lid raad van bestuur AMC en VUmc.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 februari 2011

En wie gaat deze verkapte vakanties betalen? Is het optuigen van een volwaardig ziekenhuis voor 20.000 inwoners niet wat overdone? Wellicht dat onze eigen eilanden ook kunnen opteren voor een soortgelijke actie? Het Texels Medisch Centrum

Top