ACTUEEL

Systeem donorregistratie wordt niet anders

De manier waarop in Nederland wordt geregistreerd of mensen wel of niet orgaandonor willen zijn, wordt niet veranderd. Dat schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Donorcodicil

Mensen die dat willen, kunnen nu uit eigen beweging een donorcodicil invullen. Volgens de VVD-bewindsvrouw hebben onderzoeken aangetoond dat een ander donorregistratiesysteem niet tot meer donoren leidt.

Zelfbeschikkingsrecht

De minister is van mening dat een overgang naar een 'geenbezwaarsysteem' een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht zou betekenen. "Die inbreuk is alleen te rechtvaardigen als het een ontegenzeggelijke en aanzienlijke toename van het aantal donoren oplevert. En dat is uit onderzoeken niet gebleken", laat Schippers via haar woordvoerster weten.

Focus op ziekenhuizen

Schippers wil een toename van het aantal orgaantransplantaties door te focussen op de ziekenhuizen. Hiermee zet zij de lijn voort, die door haar voorganger Ab Klink is gekozen. Daarin wordt ingezet op een betere organisatie en aanpak in ziekenhuizen. "Als orgaandonatie in alle ziekenhuizen echt prioriteit krijgt, en alle betrokken zorgverleners en bestuurders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid, kan het aantal orgaantransplantaties structureel hoger zijn", aldus de zegsvrouw.

Campagne

De huidige campagne 'Nederland zegt Ja' is volgens Schippers succesvol en wordt voortgezet. Vorig jaar verwerkte het donorregister bijna 233.000 registraties. In totaal zijn er 5,5 miljoen mensen geregistreerd. Voor dit jaar verwachten de wervers veel van online- (sociale)media en samenwerking met grote partners. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top