ACTUEEL

Astma Fonds: geen nieuwe scholen bij wegen

Ruim 60.000 kinderen in Nederland gaan naar een school die binnen 300 meter van een snelweg of 50 meter van een provinciale weg staat. Fijn stof uit uitlaatgassen vormt een groot risico binnen die afstand, zeker voor kinderen omdat hun longen nog in ontwikkeling zijn en veel te lijden hebben door de uitlaatgassen. Het Astma Fonds pleit er dan ook voor geen nieuwe scholen meer dichtbij een snelweg te bouwen, staat in een petitie die het fonds dinsdagmiddag aanbiedt aan de Tweede Kamer.

Regels geven teveel ruimte

Volgens het fonds staan 275 van de negenduizend basisscholen te dicht bij een snelweg en 72 scholen te dicht bij een provinciale weg.

Het RIVM, GGD en Gezondheidsraad adviseren gemeenten al om ruime afstand te bewaren tussen school en snelweg. "Maar gemeenten kunnen dat advies negeren en zo een loopje nemen met de gezondheid van schoolkinderen" aldus Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds."De huidige regels geven daarvoor de ruimte" Volgens het Astma Fonds moet die achterdeur dicht. In de wet zou een minimale afstand moeten worden opgenomen van 300 meter tussen een school en een snelweg en 50 meter tussen een school en een provinciale weg. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top