ACTUEEL

'Nederland wordt prooi voor Indiase zorgketens'

'Nederland wordt prooi voor Indiase zorgketens'

Als de Nederland gezondheidszorg vasthoudt aan regulering en niet los komt van haar intern gerichte cultuur, wordt de zorg kwetsbaar voor buitenlandse penetratie. Met name grote curatieve zorgaanbieders van Indiase oorsprong zullen dan een aanzienlijk deel van markt overnemen. Dit voorspelt algemeen directeur Rob Kars van Unie Services/De Unie.

Dichtgeregeld

"Nederland is met het onderscheid tussen vastgestelde versus onderhandelbare prijzen op de goede weg", aldus Kars tijdens het 11de Clingendael European Health Forum. "Ziekenhuizen zouden binnen het B-segment echter volledige vrijheid moeten krijgen om te ondernemen, zonder beperkt te worden door een dichtgeregelde "markt". Als de Nederlandse ziekenhuizen niet de gelegenheid krijgen om deze slag te maken, is het te verwachten dat over enkele jaren in het Duitse grensgebied Health City's van Indiase oorsprong verschijnen, die de Nederlandse verzekeraars planbare behandelingen van topkwaliteit aanbieden tegen de helft van de kosten in de Nederlandse ziekenhuizen en zullen de Nederlandse ziekenhuizen alleen nog de zakelijk onaantrekkelijke "verplichte" en steeds duurder wordende zorg kunnen leveren."

Voorsprong

Kars komt tot zijn oordeel op basis van een recent bezoek aan India, waar hij met een groep Nederlandse zorgbestuurders verschillende grote ziekenhuisketens bezocht.  "Natuurlijk is nog lang niet alles vergelijkbaar met onze maatstaven", stelt Kars. "Maar op veel gebieden zijn ze wel verder: de snelheid van opleiden van dokters, het realiseren van groei en de adoptie van innovatieve technieken. Als India zo doorgaat zijn wij onze voorsprong over vijf á tien jaar kwijt en vragen we ons rond die tijd af hoe het kan dat ziekenhuisketens uit India en wellicht ook China onze ziekenhuizen opkopen. Tegen die tijd zijn we door alle kostenbeprekende maatregelen en de enorm intern gerichte cultuur met betrekking tot de zorg zelf een derde wereldland geworden."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top