ACTUEEL

Wouter Bos spreekt op TEDxMaastricht

Wouter Bos, voormalig vice-premier en minister van financiën, spreekt tijdens TEDxMaastricht, hét evenement over de toekomst van de gezondheidszorg op 4 april in het Theater aan het Vrijthof. De huidige KPMG-adviseur vertelt wat de zorg volgens hem de komende jaren nodig heeft. Politici als Frans Timmermans, Gordon Browen en David Cameron gingen hem voor als spreker tijdens eerdere TED evenementen.

Coen van Veenendaal en Fred Lee

Behalve Bos heeft TEDxMaastricht nog andere topspreker vastgelegd. Coen van Veenendaal, drijvende kracht achter Alpe d'HuZes en vastbesloten om kanker binnen tien jaar onschadelijk te maken, voert de sprekerslijst aan. In zijn slipstream betreedt Fred Lee, de man die Disney en McDonalds als voorbeeld ziet voor de gezondheidszorg, het podium. Ook spreekt Simon Sinek, die de vraag ‘waarom' opnieuw stelt en leiders wereldwijd inspireert tot actie. Daarnaast zijn er bijdragen van onder meer Tim Hurson, e-Patient Dave, Luciano Fioridi, Wolter Mooi, Thomas Power en Jan Gunnarsson.

900 bezoekers, van nurse tot nerd 

Patiënten veranderen. Worden mondiger, beter geïnformeerd, digitaler. De zorgwereld moet dus mee veranderen. Maar hoe? Hoe kunnen patiënten en zorgverleners in pakweg 2025 gezamenlijk de uitdagingen in de zorg aan? Dat is de centrale vraag voor de ruim 900 bezoekers van TEDxMaastricht: The Future of Health, van minister tot receptiemedewerker, van nurse tot nerd. "Met de uitdagingen voor de zorg waar we samen voor staan als kostenexplosie, arbeidsmarktproblemen en patiëntparticipatie gun je iedereen a giant pill of inspiration, opdat oude ideeën opgepakt worden en nieuwe geboren worden." Lucien Engelen van UMC St Radboud is initiator en curator van TEDxMaastricht. Jim Stolze, licentiehouder van The Future of Health, voegt daaraan toe: "TED blinkt sinds 1984 uit in het podium geven aan inspirerende mensen uit de Technology, Entertainment en Design werelden. Ik ben er trots op dat wij vanuit Maastricht hier de hoofdletter ‘H' van Health aan gaan toevoegen."

Simulcasts over heel Europa

TEDxMaastricht vindt niet alleen in Maastricht plaats. Het evenement zal live uitgezonden worden tijdens zogenoemde Simulcasts over heel Europa, aangevuld met een lokaal programma. Tot dusverre zijn er al evenementen vastgelegd van het Karolinska Institutet in Stockholm, TEDxBasel en LUX in Nijmegen. Een compleet overzicht van alle simulcasts wordt bijgehouden op de website van TEDxMaastricht.

Skipr talk: verdien zelf podiumplek

TEDxMaastricht is een initiatief van het UMC St Radboud (www.umcn.nl) en wordt mede ondersteund door onze sponsoren, zoals KPN (www.kpn.com). U kunt zelf een plek op het podium verdienen met een inspirerende Skipr talk van maximaal op een minuut op video. Ga daarvoor naar de community van Skipr en TEDxMaastricht: www.dialoog.skipr.nl/tedxmaastricht. Bart Brandenburg en Lisanne van der Kruis gingen u voor.

Website: www.tedxmaastricht.com
Facebook: www.facebook.com/TEDxMaastricht
Twitter: twitter.com/tedxmaastricht (hashtag #tedxmaastricht) 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Baken

10 februari 2011

Het paradigma van de Zorg is tot op vandaag Diseasemanagement en onhoudbaar gegeven de stijgende kosten, 8 tot 10 procent per jaar en is zo voor een gemiddeld gezin uitgegroeid tot de grootste kostenpost direct na de huur/hypotheek-kosten. Het nieuwe paradigma is "preventief en persoonlijk eHealth management" dat inwerkt op people, planet en profit! Besparingen kunnen voor Nederland alleen al oplopen tot meer dan 10 Miljard op jaarbasis. Het maakt ons zelf beter en meer happy en natuurlijk is het duurzamer ... Waarom zijn we hier al niet mee bezig eigenlijk? :-)
Nico Baken

Cool

14 februari 2011

Beste Nico,

Ik heb in 2009 een 'wake up call' gehad en heb vanaf oktober 2010 - na een fors medisch behandeltraject - mijn voedingspatroon en levensstijl volledig omgegooid. Ik heb me hierbij laten inspireren door de leefgewoonten van de "club van 100-jarigen" en de boeken van Dr David Servan-Schreiber en Dr Daphne Miller.

Wat me opvalt is dat vrijwel alle artsen uit het reguliere medische circuit die ik ben tegengekomen nog steeds niet (voldoende) openstaan voor voedings- en lifestyle adviezen omdat (nog) niet alles wat in deze boeken beschreven wordt wetenschappelijk bewezen is. En ondertussen wordt Nederland steeds ongezonder en lopen de kosten voor de zorg nog steeds op...... wat klopt er niet in dit plaatje?
.
Ik ben ervan overtuigd dat we door een andere relatie aan te gaan met ons lichaam en onze voeding en manier van leven aan te passen zelf een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van kanker en andere chronische ziekten. Daar komt bij dat ik me er waanzinnig goed bij voel: ik bruis van energie, ben ontzettend lekker aan het eten, en ben al heel wat kilo’s afgevallen. Bovendien geeft het me het gevoel dat ik zelf ook iets doe om mijn lijf de beste ingredienten te geven om gezond oud te worden.

Kan me van harte vinden in jouw oproep, en hoop dat TedX Maastricht kan bijdragen aan een constructieve dialoog om van disease management en zorg als een sluitpost op de begroting van Nederland te komen tot een investering in (preventieve) gezondheid voor iedereen.

De lijst met sprekers is veelbelovend. Ik ben benieuwd!
Marianne Cool

Top