ACTUEEL

Den Haag kort instelling bij hoog salaris

Den Haag kort instelling bij hoog salaris

De gemeente Den Haag zet het mes in de subsidie van instellingen die hun bestuursleden of directeuren een salaris geven van meer dan 188.000 euro per jaar. Voortaan wordt het bedrag dat topfunctionarissen meer verdienen dan deze balkenendenorm gekort op de gemeentelijke subsidie.

Landelijke wetgeving

Dat heeft wethouder Sander Dekker (Financiën) woensdag bekendgemaakt. Als de gemeenteraad ermee instemt, zou het nieuwe criterium direct van kracht worden bij gemeentelijke subsidieaanvragen. Den Haag loopt vooruit op landelijke wetgeving, die de minister de mogelijkheid geeft in te grijpen in buitensporige salarissen van (semi-)publieke instellingen.

Balkenendenorm

In 2009 ontvingen volgens wethouder Dekker 29 medewerkers van zestien instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Den Haag, een salaris dat boven de balkenendenorm ligt. Dit was een groter aantal dan in 2008. Volgens de gemeente zijn er "duidelijk signalen" dat de cijfers van 2010 "allesbehalve beter geworden zijn".

Organisaties in medische sector

Het gaat vooral om organisaties in de medische sector, zoals de Stichting Bronovo en de Stichting Parnassia Bavo Groep, en woningbouwcorporaties als Staedion en Stichting WoonZorg Nederland. Bij een nieuwe subsidieaanvraag gaat de gemeente het bedrag dat bestuurders boven op de balkenendenorm krijgen sowieso korten op de mogelijk verstrekte subsidie. Staedion ontkent overigens dat zijn bestuurder boven de norm zit.

Publiek debat

Dekker: "Kennelijk is het aan deze instellingen volstrekt voorbijgegaan dat er een hoogoplopend publiek debat wordt gevoerd over dit soort over-de-topsalarissen." Den Haag is naar eigen zeggen de eerste gemeente in het land die deze maatregel toepast. Het stuit Dekker vooral tegen de borst dat instellingen die een maatschappelijke rol vervullen zo lichtzinnig omgaan met de balkenendenorm. "Sommige bestuurders hebben er het afgelopen jaar weer een bedrag aan salarisverhoging bij gekregen dat sommige gezinnen in Den Haag niet eens hebben om een jaar van rond te komen"

Den Haag stelt dat het goed zou zijn als andere overheden het voorbeeld volgen. De wethouder wil over het onderwerp overleg in de G4, de vier grootste Nederlandse steden.

In Rotterdam ziet verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens (PvdA) "de manier van werken in Den Haag met belangstelling tegemoet" aldus een woordvoerder. Hij zei bovendien dat Rotterdam subsidies toekent op basis van projecten. "We verwachten dat een instelling een project voor een bepaald bedrag realiseert." De gemeente Amsterdam kon nog niet reageren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top