ACTUEEL

'Betrek verpleegkundigen meer bij zorgbeleid'

'Betrek verpleegkundigen meer bij zorgbeleid'

Verpleegkundigen moeten actiever deelnemen aan de dialoog over het beleid van de gezondheidszorg. Dat komt het beleid ten goede, stelt Marjolein Ten Holter. Zij promoveert op 17 februari aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dialoog

Ten Holter benadrukt het belang van deelname van verpleegkundigen aan dialoog over beleid van de gezondheidzorg. Verder stelt zij dat verpleegkundigen moeten samenwerken aan de professionele ontwikkeling van hun vak zonder onderlinge domeinstrijd binnen de beroepsgroep. Ook beveelt ze verpleegkundigen aan om te werken aan hun eigen profilering. Dit ter versterking van de eigen onafhankelijkheid en autonomie.

Ten Holter bestudeerde de organisatie van de gezondheidszorg en de rol van verpleegkundigen daarin. Bepaalde thema's keren steeds terug in gesprekken met verpleegkundigen, concludeert zij. Dit zijn het belang van goede verpleegkundige zorg, liefde voor het beroep, en professionalisering van de beroepsgroep.

Beleidsontwikkeling

De bijdrage van verpleegkundigen aan beleidsontwikkeling op macroniveau is te beperkt volgens Ter Holter. Kritische signalen die zij optekende zijn: een hoge werkdruk, de toename van bureaucratie en administratieve lastendruk en het gevoel 'wel betrokken te zijn maar niet betrokken te worden'.

Lees meer over het onderzoek van Marjolein ten Holter: 'Het woord is aan de zuster'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top