ACTUEEL

Grote hepatitiscampagne voor allochtonen van start

Veel allochtone Nederlanders zijn besmet met het hepatitis B- en C-virus zonder dat ze dat zelf weten. Het virus kan leverfalen en zelfs leverkanker veroorzaken. Door het hele land kunnen mensen van niet-Nederlandse komaf gratis getest worden op het virus, zo heeft het Nationaal Hepatitis Centrum (NHC) donderdag laten weten.

Chinese Nederlanders

Aanstaande zaterdag is er een voorlichtings- en vaccinatiecampagne van de NHC in samenwerking met de regionale GG&GD voor Chinese Nederlanders in Utrecht. Ongeveer tien procent van hen is waarschijnlijk besmet. "Veel mensen weten niet dat ze drager zijn. De ziekte kan overgedragen worden van moeder op kind en de negatieve effecten worden meestal pas na een jaar of 25 duidelijk", aldus een woordvoerster van het NHC.

Vietnamese Nederlanders

In de omgeving van Alkmaar loopt momenteel een campagne die specifiek is gericht op Vietnamese Nederlanders. Later dit jaar houdt de NHC samen met de GG&GD Groningen een grote campagne die zich op alle niet-Nederlandse bevolkingsgroepen richt. De afgelopen jaren waren er al campagnes in Rotterdam en Den Haag.

Meer dan honderdduizend Nederlanders zijn chronisch drager van het hepatitis B- en C-virus. De ziekte komt het meest voor in Azië, Afrika en Oost- en Zuid-Europa. Hepatitis B en C zijn overdraagbaar wanneer bloed in contact komt met besmet bloed of door seksueel contact, dus op dezelfde manier als hiv. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top