ACTUEEL

Beweging van levensbelang voor nierpatiënten

Veel bewegen is altijd gezonder dan stilzitten, maar voor patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan, geldt dat helemaal. Omdat zij een hogere kans hebben op hart- en vaatziekten, is het voor een betere levensverwachting essentieel om genoeg te bewegen.

Onderzoek

Dat concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hun bevindingen worden donderdag gepubliceerd in het Amerikaanse medische tijdschrift Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Leefstijl verbeteren

Tot nu toe was er weinig aandacht voor het verbeteren van de leefstijl na de niertransplantatie. Maar nu afstoting van de nieuwe nier en infecties minder vaak voorkomen en minder problemen veroorzaken, wordt er meer gekeken naar de lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten na de transplantatie in oude eetpatronen en inactiviteit blijven hangen, waardoor ze zwaarder werden.

Effecten van leefstijlbegeleiding

De wetenschappers onderzochten 540 patiënten die tussen 2001 en 2003 een niertransplantatie ondergingen. Van hen overleden 81 mensen, onder wie 37 aan hart- en vaatziekten. Vrijwel allemaal bewogen ze niet tot weinig.

Het UMCG gaat verder onderzoek doen naar de effecten van leefstijlbegeleiding, gezonde voeding en meer beweging bij mensen die een niertransplantatie hebben gehad. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top