ACTUEEL

De Friesland zet gymleraren aan het werk

De Friesland zet gymleraren aan het werk

Zorgverzekeraar De Friesland neemt de gedeeltelijke betaling van nieuwe gymleraren op zich. De Friesland trekt hier de komende tijd op jaarbasis vier tot vijf ton voor uit. Uiteindelijk moeten er in heel Friesland dertig extra vakleerkrachten aan het werk.

 Bezuinigingen

Het project "Sport op basisscholen" is een gezamenlijk initiatief van De Friesland en sportstimuleringsorganisatie Sport Fryslân. Met het project spelen de twee partijen in op aanstaande bezuinigingen in het basisonderwijs, waardoor het bewegingsonderwijs verder in het gedrang komt. Het initiatief moet voorkomen dat bewegingsachterstanden bij kinderen ontstaan of verder toenemen.

Profijt

Derde partij in het project zijn de gemeenten en basisscholen. Zij nemen tachtig procent van de loonkosten van de nieuwe HBO-geschoolde vakleerkrachten voor hun rekening, de overige twintig procent worden gedragen door De Friesland. Woordvoerder Gerard Akkerman vindt het vanzelfsprekend dat een zorgverzekeraar bijspringt als de overheid niet genoeg middelen beschikbaar stelt.  "Wij hebben als verzekeraar een rol op het gebied van preventie en een gezonde levensstijl", stelt Akkerman. "Het is een lange termijninvestering. Verzekerden worden gezonder en maken daardoor uiteindelijk minder kosten in de gezondheidszorg. Daar hebben zowel wij als verzekeraar als onze verzekerden profijt van."

Voorbeeld

Inmiddels zijn drie gemeenten deze week met het project aan de slag gegaan. De Friesland en Sport Fryslân hopen dat in 2012 alle Friese gemeenten meedoen. Het project kan op de steun rekenen van NOC-NSF-voorzitter André Bolhuis, die zich tijdens de uitverkiezing van Friese sporter van het jaar enthousiast toonde. Bolhuis hoopt dat andere regio's het Friese voorbeeld gaan volgen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bentert

4 maart 2011

Gaat hun salaris dan ook omhoog?

Top