ACTUEEL

Landelijk nieuwe centra voor seksspreekuren

Nu de Rutgershuizen zijn opgedoekt, moeten de GGD's van het kabinet opnieuw centra voor seksuele vragen opzetten. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat een miljoen Nederlanders rondloopt met vragen of problemen rond seksualiteit. Overal in het land beginnen gezondheidsdiensten daarom met spreekuren voor jongeren tot 24 jaar.

Jongeren kunnen hier terecht voor de pil of andere anticonceptiemiddelen, maar ook voor een soa-test of vragen over zwangerschap of wat voor seksualiteitgerelateerde onderwerpen dan ook. De bedoeling is dat jongeren telefonisch een afspraak maken met een van de artsen of verpleegkundigen van Sense, zoals de nieuwe GGD-voorlichtingscentra heten. Online zijn de centra in regio's opgedeeld.

Rutgershuizen

Bij het ministerie van VWS weten ze niet of het afschaffen van de Rutgershuizen achteraf gezien een vergissing is geweest. "Wij constateren behoefte aan een laagdrempelige voorziening en denken dat de GGD de aangewezen organisatie is die rol te vervullen", zegt een woordvoerster in BN De Stem. Ineke van der Vlugt van de RutgersNissogroep waaronder nog enkele Rutgershuizen vallen, zegt in deze krant dat er wel degelijk sprake geweest van 'enige kapitaalvernietiging'. De Rutgershuizen hadden veel expertise opgebouwd, maar de gedachte was op zeker moment dat seksuele gezondheid ingebed moest worden in de reguliere zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top