ACTUEEL

Onderzoekers pleiten voor tegemoetkoming donoren

Onderzoekers Ingrid Geesink en Chantal Steegers van het Rathenau Instituut pleiten voor een nieuw systeem voor orgaandonatie waarin tegemoetkomingen een centrale rol hebben. Dat doen ze in het boek Nier te koop - baarmoeder te huur, dat vrijdag verschijnt. Zo stellen ze voor dat vrouwen korting krijgen op een ivf-behandeling als ze hun eicellen beschikbaar stellen voor anderen, of dat een orgaandonor zelf een hogere plek krijgt op de wachtlijst.

Wet en praktijk

De onderzoekers vragen aandacht voor het grote verschil tussen wet en praktijk in het Nederlandse donatiestelsel. Dat is volgens de schrijvers nu nog te veel gericht op de onbaatzuchtigheid van donoren.

Mogelijkheden donormateriaal

Medisch gezien is er steeds meer mogelijk met donormateriaal, maar wettelijk is er maar weinig toegestaan in Nederland. Daarom reizen veel mensen naar het buitenland voor ingrepen. Dat brengt ongewenste effecten met zich mee, zoals de uitbuiting van nierdonoren en draagmoeders in ontwikkelingslanden en het terugplaatsen van te veel embryo's, met de nodige medische risico's, schrijven de onderzoekers.

Documentaire op BNN

Omroep BNN vertoont op 10 maart een documentaire over hetzelfde onderwerp, Baby te koop. Die is gemaakt met ondersteuning van het Rathenau Instituut. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top