ACTUEEL

Inspectie tikt zorginstelling SDW op de vingers

Inspectie tikt zorginstelling SDW op de vingers

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft scherpe kritiek op het beleid van zorginstelling Stichting Dag- en Woonvoorziening (SDW) op twee van haar locaties in Hoogerheide. De zorg is daar 'van een onverantwoord niveau', schrijft de inspectie in een rapport. Hierdoor lopen de bewoners, ruim dertig autistische jongeren en jongvolwassenen, een groot risico op schade aan hun gezondheid en welzijn. Dat meldt BN de Stem.

Maatregelen

De instelling erkent de problemen en heeft inmiddels maatregelen genomen. SDW krijgt van de inspectie tot 1 mei de tijd om structureel orde op zaken te stellen. SDW runt sinds 2005 in Hoogerheide twee woonvoorzieningen voor autistische jongeren en jongvolwassenen.

Misstanden

De inspectie kwam naar Hoogerheide nadat enkele ouders en de SDW-directie zelf aan de bel hadden getrokken, zo meldt de krant. Volgens de inspectie is er sprake is van ‘onverantwoorde zorg en niet acceptabele risico's op gezondheids- en/of welzijnsschade' voor de bewoners. Er blijkt veel mis. Door een hoog ziekteverzuim en een groot verloop in personeel werken er bijvoorbeeld te veel verschillende medewerkers. Hierdoor is de continuïteit van de zorg onvoldoende, terwijl dit juist bij mensen met autisme van cruciaal belang is.

In West-Brabant vallen zo'n zeventig instellingen voor verstandelijk gehandicapten onder de vlag van SDW. Volgens de inspectie spelen de problemen alleen in Hoogerheide.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top