ACTUEEL

'Scholen weren nu al zorgleerlingen'

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) heeft een aantal meldingen gekregen van ouders wier kinderen niet welkom zijn op de school van hun keuze. "De bezuinigingsmaatregelen in het passend onderwijs gaan pas in in 2012, maar werpen nu al hun schaduw af. Sommige scholen weren al kinderen voor het schooljaar 2011-2012", zei Ad Poppelaars, directeur van de CG-Raad. Hij bevestigde hiermee een bericht in Sp!ts van vrijdag.

Speciaal onderwijs

Ook scholen voor speciaal onderwijs zijn op hun hoede. "Ze weten dat ze het straks met minder geld en minder leerkrachten moeten gaan doen. Ze adviseren ouders nu alvast om na te denken over alternatieve oplossingen voor hun kinderen."

Strijd met wet

Een moeder heeft al melding gedaan bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Vanaf 2012 moeten ouders kinderen die extra zorg nodig hebben, aanmelden bij een school van hun voorkeur. Die bepaalt dan in welke school in de regio de kinderen geplaatst worden. "Als een school een kind weigert, zou dat wel eens in strijd kunnen zijn met de Wet gelijke behandeling. Dat laten we nu uitzoeken door de CGB", aldus Poppelaars.

Bezuinging

De bezuinigingen in het passend onderwijs komen er omdat steeds meer kinderen gebruik maken van een zogeheten rugzakje, een extra budget voor kinderen met een handicap of een beperking. "Dat zijn vooral kinderen met autisme en met psychiatrische stoornissen. Dat wordt steeds beter en sneller gediagnosticeerd. Daar worden kinderen met een lichamelijke handicap nu helaas de dupe van." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top