ACTUEEL

'Nieuwe test downsyndroom snel ingevoerd'

Het VU medisch centrum in Amsterdam biedt vanaf eind dit jaar een bloedtest aan zwangere vrouwen om vast te stellen of hun baby mogelijk het syndroom van Down heeft.

Veiliger

Dat zei onderzoeker Cees Oudejans van het VU medisch centrum maandag. De methode is veiliger en eenvoudiger dan de vruchtwaterpunctie die nu wordt gebruikt. Bovendien kan met de nieuwe test met bijna 100 procent zekerheid worden aangetoond of een baby het downsyndroom heeft.

Vergoeden

De nieuwe test kost ongeveer 500 euro. Het is nog niet duidelijk of de zorgverzekeraars hem vergoeden. "Het is denkbaar dat vrouwen in risicogroepen de test vergoed krijgen. Dat is nu ook zo met de huidige test", zegt Oudejans.

Testen

Engelse en Cypriotische onderzoekers hebben voor de derde keer vastgesteld dat deze bloedtest werkt. "Daar zijn we, ook namens onze patiënten, erg blij mee", zegt Oudejans. "We gaan nu apparaten aanschaffen, mensen inhuren en de procedure testen. Dan kunnen we ermee aan de slag." Oudejans verwacht dat andere academische ziekenhuizen hier ook mee bezig zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top