ACTUEEL

SP eist onderzoek naar onterechte betalingen

De SP in Amsterdam wil dat de gemeente onderzoekt of Amsterdamse zorginstellingen hun bewoners een bijdrage laten betalen voor diensten die door de overheid vergoed worden. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gebeurt dit in heel Nederland en zijn het meer dan alleen incidenten.

Betalen

SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Als zorginstellingen Amsterdamse ouderen laten betalen voor gratis zorg, is dat fraude. Dat mogen we als stad niet accepteren."

AWBZ

Instellingen als verpleeg- en verzorgingshuizen, psychiatrische inrichtingen en revalidatieoorden laten hun bewoners extra betalen voor allerlei zaken, die zij op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten AWBZ gratis zouden moeten krijgen. De instellingen vragen onder meer geld voor toiletpapier, een extra kopje thee, onderleggers in bed, fruit en nagels knippen.

Amsterdam

Van der Pligt vindt het schandalig van de verzorgingshuizen en hoopt dat dit soort praktijken niet in Amsterdam voorkomen. "Maar het is zeker een onderzoek van de gemeente waard", zegt zij. "Onze ouderen hebben zich tientallen jaren krom gewerkt en vaak in geldzorgen gezeten. Na gedane arbeid moeten zij nu in rust kunnen genieten van hun oude dag. Die mensen laat je niet extra betalen voor de was en het toiletpapier. Amsterdamse instellingen die dat doen, moeten hard worden aangepakt."

Om het verzoek tot een onderzoek kracht bij te zetten, hangt de SP woensdag om 13.00 uur op het plein voor de Stopera, ingang Muziektheater, demonstratief de vuile was buiten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top