ACTUEEL

EPD dreigt te stranden in Senaat

De Eerste Kamer koerst af op een afwijzing van het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat meldt NRC Handelsblad op basis van een rondgang langs de verschillende Senaatsfracties.

Sleutelrol

VVD, PvdA en SP hebben ernstige bezwaren tegen de grootschalige digitale uitwisseling van medische gegevens. Samen zijn de drie partijen goed voor 39 van de 75 zetels. Een sleutelrol is weggelegd voor de VVD-fractie in de Eerste Kamer, die tegen de plannen van de eigen minister lijkt te gaan stemmen.  VVD-senator Heleen Dupuis zegt in het NRC dat haar fractie "fundamentele bezwaren'' tegen het EPD heeft, omdat "helemaal niet helder is waar het wetsvoorstel toe dient''. De VVD gelooft niet dat medische fouten afnemen en de zorgverlening verbetert.

Klaar

Dupuis' bezwaren namen de afgelopen maanden toe. "Formeel mag ik het niet zeggen, maar ik zie weinig mogelijkheden mij te overtuigen", aldus Dupuis. "Ik weet drommels goed dat ik dan tegen mijn eigen VVD-minister stem, maar ik ben er eerlijk gezegd wel klaar mee."  De fracties voeren volgende een week een laatste debat over het EPD. De critici zeggen open te staan voor nieuwe argumenten, maar verwachten dat minister Schippers van Volksgezondheid, VVD hen niet op andere gedachten zal brengen.

Kosten

De invoering van een landelijk EPD sleept zich al jaren voort. In totaal heeft het project meer dan 200 miljoen euro gekost. Daarmee is het een van de grootste IT-projecten die de overheid heeft opgezet.  

1 Reacties

om een reactie achter te laten

De Vogelvrije Huisarts

11 maart 2011

Wat is daar nu zo erg aan? Zorgverleners snakken echt niet naar een Flintstones tijdperk zonder IT ontwikkelingen.
De NPCF jammert er, als buikspreker van VWS, maar op los en luistert niet naar degenen die het werk doen.

Top