ACTUEEL

'Begin met voorhoede Europese zwarte lijst artsen'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil kijken of Nederland vast met enkele andere landen kan werken met een Europese zwarte lijst voor artsen die hun werk slecht doen. Schippers kondigde dat donderdag in de Tweede Kamer aan.

Zwarte lijst

"Wij willen een zwarte lijst, maar dat geldt niet voor alle andere landen. Tot nu toe hebben we geprobeerd tot een gezamenlijke Europese zwarte lijst te komen, maar Duitsland heeft bijvoorbeeld niet eens zo'n lijst. Ik blijf het proberen, maar ik kijk ook of er een tussenweg is door met de voorhoede vast aan het werk te gaan."

Ophef

Recent ontstond onder meer ophef over een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland aan de slag ging terwijl hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was weggestuurd. Een neuroloog die niet meer in Nederland mocht werken, ging in Duitsland aan de slag. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Van der Eijk

11 maart 2011

Zelf ben ik werkzaam als consultant in de zorg. Als ik berichten lees over specialisten die gewoon doodleuk in een ander land weer opnieuw beginnen, dan ben ik zeker voorstander voor een zwarte lijst van medisch specialisten. Er wordt nu gesproken over een lijst binnen Europa, logisch. Echter hoe zit het met internationale lijsten? Ik ben zelf vorig najaar in Thailand in een ziekenhuis terecht gekomen (http://bit.ly/fN7Z2C). De afspraken die daar onderhands worden gemaakt in de zorg, zijn hier ondenkbaar of illegaal. De zorg was goed hoor, maar hoe weet ik (vooraf) of ik een goede specialist voor me heb? Er worden in Thailand veel ingrepen gedaan ook cosmetisch, hoe weet je waar je moet zijn? Moeten de Aziatische landen ook niet de handen ineen slaan voor een zwarte lijst?

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

17 november 2011

Wie patientveiligheid ernst neemt, leert als arts van fouten en geeft eerlijke informatie en adequate herstelbehandeling, voorzover mogelijk aan slachtoffers van medische fouten.
De onderlinge zwijgafspraak van artsen over medische fouten verhindert preventie en zorg aan slachtoffers.
Zwarte lijsten van artsen zijn een noodmaatregel, voor een Duitse lijst zie: www.profsamii.de, www.tatagiba.de.
Voor NL zie: www.zwartelijstartsen.nl
De lijsten vormen het topje van de ijsberg.

Top