ACTUEEL

VWS zoekt aansluiting bij community Vrijheidsbeperking

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil aansluiting zoeken bij het digitale platform dat Vilans en Skipr hebben opgezet om nieuwe ideeën te genereren over de verbetering van de leefsituatie van ernstig gedragsgestoorde gehandicapten. Dat meldt de staatssecretaris in een toelichting op haar plan van aanpak voor complexe zorg aan cliënten met probleemgedrag.

Frisse blik

Aanleiding voor het plan van aanpak is de affaire rond ‘s Heeren Loo-bewoner Brandon die lange tijd grotendeels vastgeketend in de instelling verbleef. Op verzoek van staatssecretaris is er een nieuw team rond Brandon gevormd, bestaande uit zes deskundigen die met een frisse blik naar zijn situatie kunnen kijken.

Meer vrijheid

Als onderdeel van het plan van aanpak wil Veldhuijzen van Zanten cliënten met vergelijkbare problematiek nadrukkelijk gaan volgen. Op basis van een screening heeft het expertisecentrum CCE onlangs vastgesteld dat het om circa veertig cliënten gaat. "Bij al deze mensen zullen de routes worden verkend die naar een beter leven met meer vrijheid leiden", schrijft Veldhuijzen van Zanten aan de Tweede Kamer. Om terugval en tunnelvisie te voorkomen heeft de staatssecretaris het CCE gevraagd om deze gevallen regelmatig te hertoetsen.

Beweging

Veldhuizen van Zanten heeft daarnaast een denktank in het leven geroepen, die moet verkennen hoe schijnbaar perspectiefloze situaties kunnen worden losgetrokken. Daarbij moet ook aandacht komen voor preventie en vroegdiagnostiek. De staatssecretaris hoopt hiermee een beweging op gang te brengen die de zorg niet alleen een inhoudelijke impuls geeft, maar ook vertrekpunt is voor een nieuwe manier van werken bij handelingsverlegenheid. Om die beweging verder te stimuleren zoekt de staatssecretaris ook aansluiting bij de community Vrijheidsbeperking die Skipr in samenwerking met Vilans, het kenniscentrum voor langdurende zorg, is gestart.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top