ACTUEEL

IGZ: personeel Jan Wierhof niet schuldig aan dood cliënt

Het personeel van GGz Breburg-locatie Jan Wierhof in Tilburg heeft geen schuld aan de dood van een cliënt begin dit jaar. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg na onderzoek.

Aansteker en brandmelder

De cliënt kwam om bij een brand in de separeerruimte. Hij stak deze zelf aan met een aansteker die hij mee naar binnen wist te nemen. De brandmelder liet het ondanks eerdere technische controles afweten. Ook dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg vast op grond van onderzoek. Justitie doet eveneens onderzoek naar de dood van de cliënt. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend.

Geïntensiveerd toezicht BOPZ

De inspectie heeft locatie Jan Wierhof eerder dit jaar onder geintensiveerd toezicht gesteld voor wat betreft de wet BOPZ: de wet Bijzondere Opnemingen Pyschiatrische Ziekenhuizen. De inspectie vindt zorgelijk dat niet duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is en zal onaangekondigd bezoeken brengen aan Jan Wierhof. Alle afdelingen van het overkoepelende GGz Breburg kunnen worden bezocht. De tekortkomingen in de organisatie van de instelling die hiertoe hebben geleid, houden echter geen verband met het sterfgeval.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Vervoort

17 maart 2011

De melding dat GGz Breburg onder verscherpt toezicht staat is een feitelijk onjuiste. Weliswaar is er sprake van geintensiveerd toezicht, maar dat is geen verscherpt toezicht. Dat is namelijk een formele maatregel (en daarmee een formele term) met grotere consequenties en impact dan de nu geschetste. Dus geintensiveerd toezicht is nu aan de orde en niet de formele maatregel ´verscherpt toezicht´. Omroep Brabant heeft de berichtgeving hierop inmiddels aangepast.

Top