ACTUEEL

Schoonmakers UMC Utrecht voeren actie

Het schoonmaakpersoneel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft dinsdag actie gevoerd om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk en een gebrek aan waardering. Bezoekers van het UMC Utrecht werd gevraagd mee te helpen bij het schoonmaken.

Grens

“We zijn al ruim anderhalf jaar in gesprek met het ziekenhuis over de almaar stijgende werkdruk”, licht Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV de actie toe.  “We willen met deze actie duidelijk maken dat de grens is bereikt.” Om de werkdruk in te perken eisen de schoonmakers drie extra collega’s.

Respect

Volgens Marijnissen ervaren de circa 150 schoonmakers naast een hoge werkdruk ook een gebrek aan waardering en respect. Schoonmaakpersoneel wordt volgens de vakbond geconfronteerd met schreeuwende teamleiders en moeten bij ziekte vakantiedagen inleveren.

Uitbesteding

Volgens Marijnissen speelt het probleem van de hoge werkdruk voor schoonmaakpersoneel in meer ziekenhuizen. Onder druk van de bezuinigen proberen ziekenhuizen allerhande kosten te drukken. Een deel van de ziekenhuizen heeft met het oog hierop de schoonmaak uitbesteed. Volgens Marijnissen leidt tot dit een verdere stijging van de werkdruk. “Uitbesteding aan schoonmaakbedrijven is een race to the bottom”, stelt Marijnissen. “De concurrentie is moordend.”  In Het UMC Utrecht is uitbesteding niet aan de orde, al heeft het ziekenhuis een deel van de schoonmaak uitbesteed aan schoonmaakbedrijf ISS.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

stegenga

23 maart 2011

utrecht

Top