ACTUEEL

CZ: 'Zeeuwse ziekenhuizen moeten loopgraven verlaten'

De fusie tussen de twee Zeeuwse ziekenhuizen in Goes en Vlissingen kan een succes worden als de betrokken partijen, gemeentebestuurders en bevolking hun loopgraven verlaten en zich openstellen voor samenwerking. Dat heeft een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ donderdag gezegd. Meer dan de helft van de Zeeuwen (60 procent) is bij CZ verzekerd.

Ruzies

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft woensdag definitief groen licht gegeven voor de fusieplannen. Het heeft jaren geduurd voordat die toestemming er was. In die tijd zijn in Zeeland heftige ruzies ontstaan tussen voor- en tegenstanders van de plannen om de twee ziekenhuizen samen te voegen. Bij de twisten waren niet alleen de directies van de ziekenhuizen betrokken, maar ook personeel, medisch specialisten, (oud-)gemeentebestuurders, provinciebestuurders en huisartsen.

Locatie hoofdvestiging

De ruzies gingen vooral om de vraag waar de hoofdvestiging van het nieuwe gefuseerde ziekenhuis moest komen. Volgens CZ moet uitgangspunt voor de toekomst zijn dat kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg belangrijker zijn dan instandhouding van gebouwen. De zorgverzekeraar bepleit bovendien een zeer nauwe samenwerking tussen ziekenhuis, huisartsen en verloskundigen in de regio zodat patiënten efficiënt en effectief geholpen worden. Volgens CZ valt er aan dat netwerk van zorg nog veel te verbeteren.

Staatssteun

Eind vorig jaar kwamen de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord in grote problemen, omdat de zorg slecht was en er grote financiële tekorten waren. De ziekenhuizen werden uiteindelijk met staatssteun gered. Veel deskundigen verwachten dat het met de Zeeuwse ziekenhuizen dezelfde kant op zal gaan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top