ACTUEEL

IGZ vindt brandveiligheid ggz ‘zorgwekkend’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt de situatie rond brandveiligheid in ggz-instellingen ‘zorgwekkend’. Dit meldt Psy.

Analyse

Aanleiding voor het commentaar is een brand die onlangs woedde in de psychiatrische kliniek van GGZ Leiden in Oegstgeest. Hierbij zijn drie cliënten om het leven gekomen. Op verzoek van Psy heeft de IGZ een korte analyse gemaakt van het aantal brandmeldingen in de ggz die sinds 2009 zijn binnengekomen. In totaal gaat het om 47 incidenten, waarbij tien dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De brand in Oegstgeest is nog niet in deze optelling verwerkt.

Signaal

De IGZ vindt deze cijfers zorgwekkend. “Op 14 maart van dit jaar werden wij geconfronteerd met de melding van GGZ Leiden”, zegt Wilbert Ransz van de IGZ in Psy. “Dat was de derde ingrijpende brand in drie maanden tijd binnen de ggz. Wij hebben die dag dan ook een signaal aan het ministerie van VWS afgegeven.”

Onderzoek

De IGZ is samen met de VROM-Inspectie, Arbeidsinspectie en de Inspectie Jeugdzorg momenteel bezig met een onderzoek naar de brandveiligheid bij honderd zorginstellingen. De uitkomsten worden rond de zomer verwacht. Ransz zegt in Psy dat de IGZ verzocht heeft dit onderzoek te versnellen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Zeeman

23 maart 2011

Zucht.

Hoeveel psychiaters werken er bij/voor de IGZ?
Geen enkele?

Zonder 1 op 1 begeleiding kun je het niet voorkomen.

Zelfs sprenklers kun je saboteren.

Meer separeren, vaker medicatie spuiten.

Meer separeerwoonkamers!! minstens 2 per afdeling.


Een gat in de deur zodat er altijd een brandslang doorheen kan spuiten...voor alle gebouwen?

Top