ACTUEEL

‘Gevangenen met stoornis naar tbs-klinieken’

Gedetineerden met een stoornis zouden in de toekomst kunnen worden behandeld in speciaal opgezette units in tbs-klinieken. Dat schrijft de Inspectie voor de Sanctietoepassing in haar jaarbericht over 2010. Het personeel van de tbs-klinieken beschikt volgens de inspectie over vergelijkbare deskundigheid als de medewerkers van de penitentiaire psychiatrische centra (ppc’s), terwijl de tbs-klinieken met leegstand te maken hebben.

Opvallend

De inspectie, die rapporteert aan staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie), vindt het "opvallend" dat er geen relatie is gelegd tussen de opkomst van de vijf ppc’s in het gevangeniswezen en de leegstand in de tbs. In tbs-klinieken zitten mensen aan wie door de rechter tbs is opgelegd. In de ppc’s zitten mensen zonder tbs die een stoornis hebben. Bij deze laatste categorie gaat het om circa vierhonderd tot vijfhonderd personen.

Gezondheidsklachten

Op het gebied van vreemdelingenbewaring constateert de inspectie dat degenen die daar zitten, met “ledigheid en verveling”’ te maken hebben. “De ingesloten vreemdelingen hebben binnen de inrichting weliswaar relatief grote bewegingsvrijheid, maar het dagprogramma steekt schraal af bij dat in het gevangeniswezen.” De verveling leidt tot spanningen en volgens sommigen tot gezondheidsklachten. Wel is de inspectie positief over de verbeterde gezondheidszorg en veiligheid in de detentiecentra. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top