ACTUEEL

Aantal banen groeit dankzij zorg

Aantal banen groeit dankzij zorg

Voor het eerste in anderhalf jaar tijd is het aantal banen in loondienst gegroeid. In het vierde kwartaal van 2010 waren er 34.000 banen meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een stijging van 0,4 procent. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2010 was er in de laatste drie maanden van vorig jaar een toename van 27.000 banen.

Zorgsector

De zorg en de uitzendbranche dragen de banengroei, aldus het CBS donderdag. In het bedrijfsleven daalde het aantal banen nog wel met 16.000 vergeleken met een jaar eerder, maar die daling is wel veel kleiner dan in de voorgaande kwartalen. Bij financiële instellingen en in de bouw is de afname nog relatief groot. In de handel en de horeca kwamen er juist banen bij.

90 procent

In de niet-commerciële dienstverlening bleef de werkgelegenheid sterk groeien. In vergelijking met een jaar eerder, kwamen er 50.000 banen bij. Dik 90 procent daarvan komt voor rekening van de zorg. In het openbaar bestuur en het onderwijs werkten ook iets meer mensen.

Groei

In vergelijking met het derde kwartaal groeide het aantal banen met 0,3 procent. De toename is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan uitzendbanen. Wanneer de economie zich herstelt, kiezen werkgevers veelal voor werknemers met flexibele contracten. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 maart 2011

Ruim 90 % van 50.000 betekent ruim 45.000 banen erbij in de zorg. Gemiddelde loonkosten (salaris+sociale lasten wergever) Eu 30.000(?)+45% = Eu 43.500.
Totale kosten rond Eu 2 miljard.

VWS heeft een onverwachte tegenvaller, een "overschrijding" ( = meer zorg gevraagd en geleverd dan door VWS van tevoren administratief was ingeschat) van ruim Eu 2 miljard.
Zou er soms een verband bestaan tussen deze beide cijfers?

Minister Schippers, vertel in het kabinet a.u.b. met trots dat u ruim 45.000 nieuwe banen hebt gecreeerd,i.p.v. dat u met een probleem van Eu 2 miljard zit!
Wordt het u wel als een probleem aangerekend,dat u ook nog binnen uw begroting moet "oplossen"? Dan schrapt u toch simpel deze 45.000 banen........?

Top