ACTUEEL

Haarlem pakt geweld tegen hulpverleners hard aan

Het toenemende geweld tegen hulpverleners in Haarlem en omstreken moet harder en sneller worden aangepakt. Dat staat in een convenant dat de regiopolitie Kennemerland, het Openbaar Ministerie (OM) en diverse zorginstellingen in de regio vrijdag hebben gesloten.

Toename agressie

Volgens de initiatiefnemers neemt de agressie tegen hulpverleners de laatste jaren alleen maar toe. Sinds 2009 heeft de politie bijna 250 aangiftes opgenomen, waarvan bijna tweehonderd tegen politiemensen. De rest was gericht tegen personeel op ambulances en in ziekenhuizen.

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben hulpverleners al 75 keer aangifte gedaan van agressie en geweld.

Convenant

De ondertekenaars van het convenant vinden dat agressie tegen hulpverleners niet langer acceptabel is. Daarom worden mensen die agressief zijn of geweld gebruiken tegen politieagenten, ambulancepersoneel, artsen of verpleegkundigen direct opgepakt en vervolgd. Slachtoffers krijgen hulp bij het aangifte doen en bij het claimen van schade. Politie, justitie en zorginstellingen krijgen daarvoor speciale contactpersonen.

Aangifte doen

Ook is in het convenant geregeld dat artsen of verplegend personeel ondanks hun beroepsgeheim voortaan toch aangifte kan doen. Ook kan een zorginstelling zelf aangifte doen als een hulpverlener dat zelf niet durft. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top