ACTUEEL

St. Antonius opent eerste hybride operatiekamer

St. Antonius opent eerste hybride operatiekamer

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein opent maandag als eerste ziekenhuis in Nederland een hybride operatiekamer.

Combinatie

Het is een combinatie van een conventionele, steriele operatiekamer en een katheterisatiekamer.  Groot voordeel is dat bij een patient 'open' en 'gesloten' procedures kunnen worden uitgevoerd, zonder dat er van ruimte hoeft te worden gewisseld. Open operaties worden in een steriele ruimte uitgevoerd, terwijl de gesloten behandelingen van het vaatstelsel nu vaak  worden uitgevoerd in een niet-steriele röntgenkamer waarin het vaatstelsel gedurende de ingreep met radiologische diagnostiek in beeld wordt gebracht.

Minder ingrijpend

In de nieuwe operatiekamer zullen met name vaatoperaties worden uitgevoerd, waarbij het kan gaan om verwijdingen of vernauwingen. Belangrijk voor de patient is dat de ingrepen minder ingrijpend kunnen zijn, wat de ligduur aanmerkelijk verkort.

Geïntegreerd

De hybride operatiekamer is met tachtig vierkante meter twee keer zo groot als een reguliere operatiekamer. In de nieuwe operatiekamer, die in samenwerking met Philips is ontwikkeld, is de technologie bovendien zoveel mogelijk geintegreerd in de wanden en het plafond. Het röntgensysteem hangt aan het plafond en is dankzij een speciale railconstructie (x-y) door de artsen in iedere gewenste positie rondom en boven de patiënt te manoeuvreren. Ook kan het röntgensysteem, als het niet nodig is, snel weg worden geschoven naar de zijkant van de operatiekamer,

Drie jaar

In het St. Antonius Ziekenhuis is drie jaar gewerkt aan de nieuwe operatiekamer. Het totaal aantal operatiekamers in het ziekenhuis komt hiermee op 22. Het ziekenhuis beschikt daarnaast over acht katheterisatiekamers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top