Finance

Miljardenbesparing in zorgsector zijn boterzacht

De bezuinigingen van 1,2 miljard euro die de coalitie heeft ingeboekt voor meer marktwerking in de zorg, zijn boterzacht. De effecten van marktwerking zijn zo onzeker, dat het lastig is om hier nu al exacte bedragen aan toe te rekenen, vinden deskundigen in de zorgwereld. Dit meldt het FD.

Beleidsakkoord

In het aanvullend beleidsakkoord is opgenomen dat minister Ab Klink van Volksgezondheid een flinke stap zet met meer marktwerking in de gezondheidszorg en daarmee een bijdrage levert aan gezonde overheidsfinanciën op de langere termijn.

In de kern draait het om het vergroten van het vrije segment van de ziekenhuismarkt (ook wel B-segment genoemd) van de huidige 34 procent naar 50 procent van de markt. Verder moeten chronisch zieken meer door de huisarts en minder in ziekenhuizen behandeld worden. Ook komt er meer ruimte voor private financiering van de zorg.

Over het bedrag van 1,2 miljard euro aan besparingen bestaan twijfels, omdat de kern waarom het draait niet in cijfers hard te maken is op dit moment. Experts zetten vraagtekens bij de bedragen die verschillende aspecten van de marktwerking zouden moeten opleveren volgens de coalitie. Lees meer in het FD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top