ACTUEEL

'Altijd autopsie na plotse hartdood’

'Altijd autopsie na plotse hartdood’

Als mensen onder de 45 onverwacht overlijden, moet er altijd een autopsie plaatsvinden. Daarvoor pleit professor Pieter Doevendans van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht.

Erfelijke aandoening

Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n vijfhonderd mensen onder de 45 onverwacht. In ongeveer driekwart van de gevallen is de doodsoorzaak een erfelijke hartaandoening, schat Doevendans. Bij slechts een derde van deze sterfgevallen wordt een autopsie uitgevoerd.

Preventief

“Het is van belang dat dat wel gebeurt. Omdat het bij onverwacht overlijden meestal om een erfelijke hartaandoening gaat, is het belangrijk dat de nabestaanden dat weten. Ze kunnen dan zelf getest worden op die aandoening. Zo kan worden voorkomen dat er meer slachtoffers vallen”, zei Doevendans maandag.

Autopsie en rompslomp

Meestal wordt er geen autopsie verricht, omdat de administratieve rompslomp te groot is. "Daar staat het hoofd van de nabestaanden helemaal niet naar als ze net een dierbare zijn verloren", aldus Doevendans. Het kan ook emotioneel zijn om in het lichaam van een net overleden dierbare te laten snijden, denkt hij.

Kosten

In de meeste gevallen betaalt de zorgverzekering de autopsie ook niet. “De zorgverzekeraars dragen de kosten van levende patiënten. Als ze doodgaan, houdt het op.”

Bewustwording

Doevendans pleit voor meer bewustwording van het belang van een autopsie na plots overlijden. Dat kan via de huisarts, de ambulancemedewerkers en de begrafenisondernemers. “Dat zijn meestal de mensen die na een onverwacht overlijden snel ter plaatse komen. Als zij de nabestaanden erop attent maken dat een autopsie heel nuttig kan zijn, zijn die misschien sneller geneigd om dat te laten doen.” Daarnaast pleit hij ervoor dat de autopsie door de zorgverzekeraars vergoed wordt.

Op 21 april promoveert Anneke Hendrix, promovendus van professor Doevendans, op haar onderzoek naar plotse hartdood op jonge leeftijd. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Noort

5 april 2011

Met grote verbazing lees ik dat een autopsie niet vergoed wordt. Nu is dat op zich niet zo vreemd aangezien ik als oogarts niet veel met overleden patienten heb te maken. Maar ik kan mij goed voorstellen dat in het kader van preventie een autopsie uiterst nuttig en kostenbesparend zal zijn voor de betrokken verzekeraar. Wellicht dat de AWBZ een aanpassing behoeft. Maar in deze tijd van bezuinigingen zal dit wel een heikel onderwerp zijn.

Top