ACTUEEL

Cruiseschepen graadmeter buikgriepseizoen

Cruiseschepen graadmeter buikgriepseizoen

Uitbraken van buikgriep op cruiseschepen zijn voorspellers voor de rest van het buikgriepseizoen. De varianten van virussen die voorkomen op cruiseschepen, duiken in de winter ook op aan land. Dat zei epidemioloog Linda Verhoef van het RIVM dinsdag naar aanleiding van haar onderzoek. Het is moeilijk te voorkomen dat de buikgriep zich verspreidt op de schepen.

Norovirus op cruiseschepen

“In de media hoor je vaak over grote uitbraken van het norovirus op cruiseschepen. Ik heb onderzocht of het echt zo is dat het virus daar vaker voorkomt. Dat bleek te kloppen”, aldus Verhoef.

Op cruiseschepen zitten veel mensen bij elkaar op een kleine oppervlakte. Het virus wordt doorgegeven via wc's die door meerdere mensen gebruikt worden, en door deeltjes die vrijkomen als mensen overgeven. Omstanders ademen die deeltjes in en slikken ze in met hun speeksel. Zo worden zij ook ziek.

Hygiëne

De enige manier om de uitbraak binnen de perken te houden, zijn goede hygiënische maatregelen. “Na elk toiletbezoek minimaal een minuut de handen wassen met water en zeep, de toiletten grondig schoonmaken en na braken ook alles boenen. Als dat niet gebeurt, kan het virus nog drie weken overleven in de vloerbekleding en vervolgens opnieuw mensen ziek maken”, aldus Verhoef.

Gezonde mensen zijn twee à drie dagen ziek van een infectie met het norovirus, maar voor ouderen kan ze dodelijk zijn. Verhoef promoveert donderdag in Rotterdam op haar bevindingen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top