ACTUEEL

Gesloten jeugdzorg kampt met meer weglopers

De gesloten jeugdzorg was in 2010 zo’n 786 jongeren langer dan 24 uur kwijt, tegenover 490 een jaar eerder. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van vertrouwelijke stukken van de Inspectie Jeugdzorg.

Fysiek geweld

Uit de stukken komt ook naar voren dat personeel van de instellingen steeds vaker slachtoffer is van agressief gedrag. Het fysieke geweld nam toe van 62 incidenten in 2009 tot 108 vorig jaar, aldus RTL Nieuws.

Zorgen

Hoofdinspecteur Gemma Tielen van de Inspectie Jeugdzorg maakt zich ernstig zorgen, zei ze tegen RTL Nieuws. Zij vint het heel zorgelijk dat bij sommige instellingen het personeel zegt: “Wij voelen ons niet deskundig genoeg voor deze groep jongeren. Wij zijn niet opgewassen tegen soms vrij agressief gedrag”.  

De Inspectie wil onderzoeken waar de grote toename van vermiste jongeren en geweldsincidenten vandaan komt. Bij een deel van de instellingen gaat het wel goed, volgens de hoofdinspecteur, maar er zijn ook instellingen die het een stuk minder doen. Bij welke instellingen de meeste misstanden zijn, wil de inspectie niet prijsgeven.

Oefenen met vrijheden

Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland zegt dat jongeren moeten oefenen met vrijheden om terug te keren naar de samenleving. Toch erkent de organisatie ook dat het mis gaat: 'Er is druk vanuit de politiek, de rechterlijke macht en de samenleving om de duur van de gesloten behandeling te verkorten. Daardoor sturen instellingen ook jongeren die daar nog niet aan toe zijn met verlof', zegt een woordvoerster tegen RTL Nieuws.

Spoeddebat

De PVV wil zo snel mogelijk een spoeddebat. De VVD zei het onacceptabel te vinden dat dat zoveel jongeren kunnen weglopen uit een beschermde situatie. van Zanten (VWS). "Als ik deze cijfers hoor dan is dat een zeer ernstige zaak ", zegt VVD-kamerlid Brigitte van der Burg. Die kinderen zitten niet voor niets in gesloten inrichtingen. Voor hun eigen veiligheid, maar ook soms voor de samenleving. Ik wil van de staatssecretaris weten hoe dit komt en wat ze eraan gaat doen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top